2020-05-07
一路大赞嘅拉面店 - 座银早排突然系社交平台宣布,主打鲷鱼汤底拉面嘅姐妹店 - ○de▽真鲷鱼拉面会喺中上环一带开店,位置其实就喺歌赋街座银既附近,明乎其实转个弯就到。而今日就系○de▽第一日试业嘅日子,声称限量100碗,卖完即止。唔知系咪朋友J赐我好运,夜晚8点去到竟然仲有得食🥰🥰🥰 试业期间只有鲷鱼清汤拉面一款可供选择,咁同朋友J就一人一碗,另加一份炸鸡,一碗鲷鱼丼饭些牙。鲷鱼清汤拉面:汤底清彻见底,附有炸鱼片两片、慢煮豚肉叉烧、鱼肉碎、笋。饮一啖汤,鱼鲜味十足,隐约有一阵煎鱼后拎去煲汤嘅味出嚟,饮落几舒服。果两块炸鱼片真系要特别一提,煎得靓,咬落去「咔嚓」一声,干身够脆唔油腻,满意。觉得单调?食到咁上下,可以将附送嘅「蚝酱」倒埋落汤到,增加一层厚实感觉。仲未够?倒埋个鲷鱼丼饭落去做汤饭,又另有一番感觉。不过你问我呢,我作为重口味人仕,都系钟意座银嘅鸡白汤拉面 x 鸡油牛蒡饭呢个组合, Sorry 🤷♂️🤷♂️🤷♂️ Anyway,最后我都有饮哂成碗汤嘅,侧面证明好饮程度。暂时列入「可以一战」级别,未可以睇座银睇齐。期待之后推出嘅拉面/沾面款式,唔好令我失望 🤟🤟🤟
期待之后推出嘅拉面/沾面款式,唔好令我失望 🤟🤟🤟