2018-09-28
见到好多报章媒体都曾采访过呢间位于上环的蚝吧,但住新界区的我一直未「越洋」尝试⋯⋯直到约到系港岛区返工的旧同学出黎聚下旧,我就有借口去到咁远食蚝啦!由上环行去餐厅要8分钟到,话近唔近,话远唔远,不过唔行开港岛的我,系有少少难揾的。餐厅除左有新鲜的靓蚝食外,仲有个蚝界的「风云人物」John!拥有30+年开蚝的经验的佢,世界多位名人更会请佢上门开蚝,认真夸张!佢除左开蚝够快够pro外,仲非常细心!同佢倾左两句,佢话其实好多时大家食蚝中毒系因为蚝肉下有污水泡泡,食客用叉一吉爆左就会污染生蚝。因为John每次都好细心咁将蚝肉反转,确保干净先比食客享用。餐厅主打法国蚝,是日除了较少有的Posie外,更有法国KYS marine及Ostra Regal。系三种蚝中,我自己就比较钟意食KYS Marine。来自法国的KYS Marine,口感比较爽脆,满满蚝水的生蚝入口有阵阵鲜甜海水味,之后就系清甜感。特别一提,呢款蚝曾获得法国Médaille D'or Paris的金奖,难怪特别好食。身为香港第一代开蚝手John更于开蚝时,将带子位一并切断,方便大家食个时,可以轻易将整只蚝叉起。如果大家唔够喉的话
法国生蚝
如果大家唔够喉的话,更可以试埋特色生蚝⋯莎莎酱生蚝加了蕃茄及辣椒粒及青柠汁,整体食落更Fresh!三文鱼子生蚝则加了三文鱼子及酸忌廉,一小点的酸忌廉及三文鱼令到口感更提鲜。
三文鱼子生蚝、莎莎酱生蚝
身为蒜蓉迷的我,叫左一客焗蒜蓉包!360度零死角地搽上蒜蓉牛肉,加上半溶芝士,香味满分。入口时面包仲系暖暖的,加上烘得刚刚好,保留到脆口的口感。
蒜蓉包
意大利巴马火腿密瓜的份量都唔少。由于密瓜以刨片上,所以其甜味唔会盖过巴马火腿的咸香味。
意大利巴马火腿密瓜
炸鱿鱼圈用了Salt & Pepper去调味,比其他店的净炸鱿鱼圈更香口。加上个粉浆唔厚,完全唔会有「炸粉壳」的问题。
炸鱿鱼圈
主食我们点了一份叻沙青口。用了澳洲青口,体型比较大及厚肉。另外个叻沙汁香而不辣,将多士点黎D汁食又系另一种风味。
澳洲青口配叻沙汤
咁岩几个朋友仔都食羊,所以我们叫左一份羊架。一份三块的羊架,肉质嫩滑,而且唔臊,就系咁已经值回票价!配菜中的cherry tomato非常香甜,大家唔好miss左哦。
焗烧澳大利亚羊排
如果惊唔够饱的话,可以好似我们咁叫D side share黎食。除了有焗薯外,仲有薯条、焗菇同沙律。
我们仲叫了一份蟹肉扁意粉⋯ 加了蒜蓉、辣椒、白酒及柠檬牛油汁,令到味道更鲜。加上餐厅加入海量的蟹肉,差唔多每口都食到蟹肉的味道。
蟹肉扁意粉
食得饱饱的大家,当然唔会放过食甜品的机会啦!我们叫了一份Brownie黎Share,本身我不太钟意橙味朱古力,不过呢个Brownie有橙香,但又不会盖过朱古力的味,加上个蛋糕仲系暖暖地,又几好食wor!系Brownie下面舖住层White chocolate Mousse,味道刚刚好唔算好甜,加埋烤过的开心果,令口感提升。
香橙朱古力布朗尼
整体餐厅都非常好食,服务又好好,难怪隔离枱系美国飞黎香港,其中一个指定要黎食!只系价格比较高,我黎讲会系Special Occasion先会黎,不过绝对值得试下!
钟意我分享的,我邀请你订阅我的食评,我会继续与大家继续吃掉世界,甚至吃掉整个宇宙!(哈哈)