2017-04-21
某日傍晚七点去完中央图书馆,谂起天后个边大坑好似开咗好多食店,决定过去试下,点知随住铜锣湾道行,发现Peace。经过Peace地舖,比佢绿色为主题颜色吸引,系玻璃门见到系晚餐时间有一枱女仔坐系六人白色沙发位,完全乎合我身上嘅书卷气。入到去,店员虽然见到我地只有两人,都安排我地坐白色沙发位,餐厅大概有四张大沙发卡位,可以等食客完全有自己一角嘅小天地。位边都仲有几张小木枱墙身装饰贴纸餐厅有杂志阅读,可以睇住叹晚餐/套餐餐牌可以有Dinner Set 拣沙律&餐汤&小包烟肉肉忌廉汤&青苹果薯仔沙律终于到我地期待的晚餐出场,用一个小木盘装起沙律,餐汤同小包。沙律用青苹果入馔,清甜果汁,为炎热天气降温,再配上香浓忌廉汤, 每一口都充满了烟肉味,热烘烘小包,再加上涷冰柠檬茶,无疑大开胃口,是为下一道菜之前奏。头盘青苹果烟三文鱼卷和巴马火腿蜜瓜系巴马Harm!巴马Harm!咁重要嘅事情系要讲三次!大大件,配上蜜瓜汁,一大享受。主菜1酱烧猪肋骨拌美国鸡胸第一道主菜系猪仔骨,香浓BBQ酱,同猪仔烤香味夹到天依无缝,Yummy!再配有青苹果沙律,新清沙律中和猪仔骨浓味,女仔都唔使怕肥!主菜2美国牛柳伴石班
入到去,店员虽然见到我地只有两人,都安排我地坐白色沙发位,餐厅大概有四张大沙发卡位,可以等食客完全有自己一角嘅小天地。 位边都仲有几张小木枱
墙身装饰贴纸 餐厅有杂志阅读,可以睇住叹 晚餐/套餐餐牌
可以有Dinner Set 拣 沙律&餐汤&小包
烟肉肉忌廉汤&青苹果薯仔沙律
青苹果烟三文鱼卷和巴马火腿蜜瓜
主菜1
酱烧猪肋骨拌美国鸡胸
主菜2
美国牛柳伴石班柳配香葱芥茉籽忌廉汁
第二道主菜,有惊喜,平民价钱酒店质素。牛柳质地入口即溶,十分松化,力推另外配有千层薯仔,砌开同入口都感受到层层松开,口感一流,大爱
木槺布甸(from set)
心太软配Dreyer's雪榚($68)
跟餐连一个木槺布甸,入口滑滑,另一个甜品,我地转咗心太软,制作时间要20分钟,即叫即制。心太软上枱,切开流出浓浓朱古力,再配上云呢拿,冻冰冰对暖笠笠,Perfect Match! 总结,下次经开维园同中央图书馆馆,一定会再来,为忙碌生活揾到peace,的确不易,回味无穷!食完,行4钟就可以到反天后地铁站,何不镐赏下自己,放半天假呢!