2018-08-21 358 浏览
一段时间前已经听过系荃湾开左间好梦幻的餐厅Girlboss,餐厅以粉红色为主,系打卡的好地方。原来餐厅早排系屯门开左分店,即刻拉埋住元朗的朋友去试下先⋯⋯元朗分店唔系好大,不过就保留左粉红及金色的设计。除左散叫外,餐厅仲有提供两个套餐。一个系自选套餐Bossy Royal Set,及指定套餐GirlPower Set。即2个人比多$92就可以拣自己的Best Pick食物。其中Bossy Royal Set包括了可选两款(各半份)的菜式,岩晒想试多D款式,但又食唔到咁多野的大家。呢到有好多吸眼球的特饮,当中包括Smoothie、梳打、珍珠奶茶、水果茶⋯⋯今次我就试左杯餐厅推介的Yellow Bus(菠萝及椰子的Smoothie),两种生果的味道,椰子较为重少少,菠萝味则清清地。Bossy Royal Set包了两份沙律,左拣右拣下,我们叫左一份蟹肉牛油果苹果青瓜沙律及三文鱼柚子柠檬玻璃杯沙律。蟹肉沙律的蟹肉好鲜甜,配埋苹果、青瓜,个味道好夹。三文鱼柚子柠檬玻璃杯沙律有D玩味,大家需要Shake沙律小瓶,令柠檬沙律汁平均分布系沙律菜、橄榄及三文鱼上。三文鱼的份量好多,加埋咸香的橄榄及沙律

Yellow Bus  Smoothie

蟹肉牛油果苹果青瓜沙

三文鱼柚子柠檬玻璃杯沙律有D玩味,大家需要Shake沙律小瓶,令柠檬沙律汁平均分布系沙律菜、橄榄及三文鱼上。三文鱼的份量好多,加埋咸香的橄榄及沙律鱼,味道都几得意。
三文鱼柚子柠檬玻璃杯沙律

Appetizer都有好多选择,今次我们要左Shake Shake单骨鸡翼(半份)。大家可以拣的Shake Shake味粉都有好多选择,我们本身想拣香蒜味,不过卖晒lu⋯所说我们最后改左要章鱼烧味。鸡翼炸得够干身,唔会油淋淋。加埋味粉的味道就更丰富。虽然唔多似章鱼烧味,不过系好味的。
Shake Shake单骨鸡翼

野食好快就送到,由于二人枱唔多够位放,所以职员帮我们用三层层架去放我们的食物。个玫瑰金Tea Set架好靓,好似食Tea咁,影呃Like相一流!

我们选了黑松露玉子烧做另一份餐前小吃⋯⋯玉子落左味醂,所以味道偏甜(我比较钟意食咸食)。玉子内的黑松露唔算太多,味道系有的,不过唔太浓。
黑松露玉子烧

见到Main Course唔洗加钱就可以有海鲜拼盘,所以我就秒拣啦 (笑) 今次的拼盘有五款海鲜,除左有虾、鱿鱼、蚬仔、扇贝,仲有八爪鱼脚。份量唔算好多,除左八爪鱼脚用Cocktail Sauce外,其他海鲜都系用柠檬香草汁煮。虾只系一般质数,鱿鱼口感弹牙,蚬仔同扇贝无沙,而且吸了柠檬香草汁更提鲜了。

意粉有我好钟意的冬阴功意粉!今次餐厅用了炸软壳蟹黎点亮呢个菜式。软壳蟹炸得唔会过份油腻。但我比较都系欣赏个意粉,面质弹牙,而且将冬阴功的味吸得满满的,椰汁味唔算太重,不过冬阴个辣味真心几香!推荐大家试试!

我们仲可以拣一份包类的主食⋯本身想拣龙虾包,不过见要加钱就拣左份流心芝士龙虾三文治。芝士流心就唔觉,不过芝士味几香,加埋好厚又嫩的龙虾肉,确实又不错。

整体黎讲,餐厅的食物都不错,系闺蜜们约会的好地方。

钟意我分享的,我邀请你订阅我的食评,我会继续与大家继续吃掉世界,甚至吃掉整个宇宙!(哈哈)
蟹肉牛油果苹果青瓜沙