2014-12-21 912 浏览
尖沙咀呢条柯士甸度真系好多好野食,鸡煲、妹记、韩国炸鸡呀等等~  今日同姨姨放左工就系度行行下,见到呢间拉面小店有条人龙,又好似日本啲传统拉面店咁,细细间好隐世咁,所有人龙食肆对我而言也有种难以抗拒的吸引力,所以我们就开始排了,谂住前面有几个人,应该排一阵啫~ 谁知一排就十几分钟。好不容易入到里面,的而且确店内真系好似日本啲拉面店咁窄,不过我无因此而打退堂鼓。店方都好好,系墙上面设置左啲勾勾俾人挂衫。店内有个小柜子,放左好多波子汽水、SAKE同日本公仔,点缀了呢间装修简单嘅拉面店~ 枱面上有4款唔同嘅调味料,有炸蒜、菜粒、拉面胡椒同店长特制嘅鱼油,由于呢度嘅汤底除左以猪骨做之外,仲加入左由5种鱼制成嘅鱼介粉,所以店方叫我地要试左个汤第一啖先好落,可以试到加前加后嘅分别~ 我特别喜欢呢度嘅绿茶,好绿色,好似加左好多绿茶粉咁,而且色泽仲好似小麦草,个壶睇嚟唔保暖,但系酙出嚟嘅茶又暖架㖞,神奇~ 呢张ORDER纸令我谂返起豚王,好多拉面店而家都有得俾食客拣返自己钟意嘅口味,呢度都有呢样野~ 不过落左单都要第几个字先有得食,上面速度慢~ (其实一般拉面店都慢~)我拣左呢个排第一又简简单单嘅德川
我拣左呢个排第一又简简单单嘅德川将军拉面(酱油猪骨汤底),佢真系简单到同呢间舖一样,除左一块叉烧之外,得啲紫菜同木耳。汤嘅浓度相当高,由于酱油作汤底的关系,完全看不到碗底,味道一如关西传统拉面般浓和偏咸。
德川将军拉面(酱油猪骨汤底)
虽然呢度唔系用日本师傅整,不过面嘅软硬度都控制得唔错,食系嚟都几弹牙。虽然我自己徧好沾面,但个面都不错~
虽然只系得一千零一块叉烧,但系佢嘅肥瘦分布得相当好,叉烧肥的部份一咬入口,油份淡淡地流出,表面还有焦香~
我还好奇地加了店方提供的拉面胡椒,其实只是比起平常的胡椒粉粒子较粗和黑色粒子较多,不过胡椒味香浓~
姨姨点了这碗「织田将军拉面(盐味猪骨汤底)」,她比我好有多1只溏心蛋,汤底和德川将军拉面(酱油猪骨汤底)差不多,只是少了德川将军拉面的少许酱油香,也不是酱油般咸。
织田将军拉面(盐味猪骨汤底)
这颗溏心蛋比平常的拉面店,更流心~ 熟的地方不多,但流心的地方却真的很溶,不是常见的半固体状态。
看看~ 真的可以轻易流出来,我特意把这个蛋黄的黄浆流到拉面里去,让拉面也有点蛋香。
总结:这里的拉面比较著重似地道日本拉面多于迁就香港人的口味,所以拉面也像关西地方的拉面般较咸( 在日本海嘨前,我去过日本的关西,那里的拉面更咸....) 不过也值得一试,因为香港已很少地方还可以吃出这水准的拉面。
2014-12-04