2017-07-18 1237 浏览
锅锣湾充斥著一堆放题、火锅,日本菜同西餐等索价不菲既餐厅,假如你想食得平D清淡D,又唔想帮衬连锁食店如谭X及吉X家等等,「面馆皇」或者系一个唔错既选择佢主打药膳汤底,而且有著特别既面类选择 - 刀削面同手擀面,定价又合理,基本上$80蚊内已经可以埋单走人。而铜锣湾呢,有2间面馆皇嫁!今次我地黎谢斐道呢间,因为睇落阔落D,坐得松动D麻!经过屈小姐同赖生一轮研究之后,我地最后决定左叫:1)凉拌青瓜:2⭐️好Hea既一道凉拌青瓜,青瓜冇腌过唔入味,相信系一早切好晒所有青瓜,等客人order先淋上酱汁⋯所以部分位置你都见仲好青⋯2)猪骨汤菜心 : 4⭐️个猪骨汤够晒味,令个菜心够晒甜,几好3)猪软骨药膳刀削面:4.5⭐️个猪软骨炆得好淋好入味呀,大大旧又多肉又多软骨,轻轻咬一咬就好容易撕开!!至于刀削面,就稍微硬得济同埋有D面粉味...药膳汤底就够晒浓啦!! 药材味劲重,虽然有D油,但夹面食真心一绝!! 不过要小心个锅呀,因为新鲜整起,所以好热嫁!!(因为太热既关系,心急既屈小姐比D汤热亲嘴仔啦)4) 药膳手擀面:5⭐️手擀面较刀削面薄同平滑,食落滑溜溜!而且冇刀削面咁重面粉味,大推!5) 麻辣口水鸡
锅锣湾充斥著一堆放题火锅,日本菜同西餐等索价不菲既餐厅,假如你想食得平D清淡D,又唔想帮衬连锁食店如谭X及吉X家等等,「面馆皇」或者系一个唔错既选择

经过屈小姐同赖生一轮研究之后,我地最后决定左叫:

凉拌青瓜

1)凉拌青瓜:2⭐️

猪骨汤菜心

2)猪骨汤菜心 : 4⭐️

猪骨汤够晒味,令个菜心够晒甜,几好

猪软骨刀削面

3)猪软骨药膳刀削面:4.5⭐️

个猪软骨炆得好淋好入味
,大大旧又多肉又多软骨,轻轻咬一咬就好容易撕开!!

至于刀削面,就稍微硬得济同埋有D面粉味...

(因为太热既关系,心急既屈小姐比D汤热亲嘴仔啦

药膳手擀面

4) 药膳手擀面:5⭐️

麻辣口水鸡

5) 麻辣口水鸡:4⭐️

鸡件份量足,肉滑冇雪味
,可惜有碎骨,而且麻辣同口水汁只留于鸡件外层,假如可以腌耐D风味会更佳麻辣味唔太重,唔会食到嘴仔发晒麻,相反口水汁既香辣味更出

垫底既青瓜就索晒汁既味,唔错

总括而言,可以系铜锣湾用几十蚊搞掂个Dinner,又唔系食连锁店,的确系个好选择

#悭家好选择
#下次太热就唔好食咁急啦