2014-08-25
今个星期五特登请左假, 打算好好享受一下最后的夏季 约左中学好朋友去睇生命中的美好遗憾, 早场睇完都系11点半, 心情起伏有点大, 要揾个地方好好整理一下... 想食all-day breakfast, 知道黑布街有几间有名的甜品店, 于是就边openrice边行过去碰下运气, 睇下揾到咩餐厅 行到差不多next station个时, 见到呢个绿色木门就比佢吸引住, 沉实的绿色带比人平静稳定的感觉... 见到写住coffee company原以为系饮咖啡既地方, 查一查发现都有brunch食㖞, 一于入去叹一叹... 推开门... 左边系调制咖啡的厨房, 仲有bar枱同櫈, 可以一边望住整咖啡的过程一边叹咖啡, 另外右边仲有4张2人枱~ 入去个时未够12点, 只系坐左一张2人枱, 我地拣左张较入的2人枱, 放低背囊就开始拣野食~ 厨房上面仲有块黑板画了不同的推介同餐厅介绍 MENU面印住大大个名字, 都唔记得左问点解叫knockbox添... 食物种类唔算多, 热食都系all-day breakfast个种, 有sandwich, egg benedict咁,
2杯咖啡表面都有精美的拉花图案及洋洋咖啡香味~ 虽然舖面只系见到咖啡吧枱, 不过里面其实仲有个真正的厨房! 品尝过咖啡之后, 我点的全日早餐就出场喇! 卖相真系几吸引, 有齐我中意食既款式: 滑蛋, 薯饼, 肠仔, 炒磨菇, 茄汁豆, 沙律同多士 相信比较多人注意滑蛋啦, 我觉得炒得唔错, 香香滑滑, 带少许香草味, 不论系就咁食定送面包都一流! 最后就系朋友的egg benedict~ 卖相都不错而且几吸引, 2块muffins旁边亦有沙律, 甚为健康~ 系可惜蛋太熟, 失去流蛋黄汁既一幕, 不过都系一只半熟蛋, 朋友所言就味道颇好 系厨房对面的墙身挂上数幅黑白照, 可以见到非洲小童无得食野, 饿到骨瘦如柴... 反观我地仲可以坐系咖啡室慢慢叹早餐叹咖啡, 何其幸福 所以一定要记得珍惜! 同唔好浪漫食物!