2018-06-15 220 浏览
今日同fd去左行旺角,无意中发现雅兰中心楼上嘅一间越南餐厅,虽然行街已经食左D野唔太肚饿,就系想揾个静静地嘅地方坐下倾下计,咁岩喺远方度望到佢有窗口位,而D装修又好似几靓咁,就上左去试下。行到埋去先发现原来佢嘅入口唔系雅兰中心一期商场度,而系喺二期果边嘅楼梯入口上去,有少少难揾。入到去之后我地叫左店员比个静D嘅位比我地,佢好亲切咁带左我地去最入面嘅窗边位度坐,由窗口望出去就系热闹嘅弥敦道马路,对住靓景食野,一流!因为唔太肚饿,所以我地净系叫左一个牛粒红饭、无骨凤爪、牛油鸡翼同两杯饮品。无骨凤爪作为前菜简直一流!可能系冷盘嘅关系,我地果头落完单,转个头就上左啦,真系好有效率!呢度嘅凤爪同我以前喺泰国食过嘅唔同,冇咁辣同酸,偏甜,但作为喜爱甜野嘅我偏向钟意呢度嘅凤爪,甜甜地又开胃,呢种口味都比较适合啲食唔到辣嘅香港人。牛粒红饭一落枱就闻到好香嘅蕃茄味,仲有D炒蛋喺入面。D牛粒咬落去好软绵绵入口即溶,一D都唔韧,本来见到佢落左好多青椒,最憎食青椒嘅我本来都有D怕,但佢炒到D青椒好香,食落又冇左青椒嘅苦涩味,怕食青椒嘅我都食得津津有味,正!最后上嘅系牛油鸡翼,可能因为需要焗,所以要等耐D,不过

最后上嘅系牛油鸡翼,可能因为需要焗,所以要等耐D,不过佢真系好香牛油味,我地由远处已经闻到佢嘅香味
,第一啖咬落去我先第一次感受到成日系电视听到所谓嘅「外脆内软」系咩意思,咬到入口仲有D鸡翼嘅肉汁流出黎,毫无疑问今餐嘅mvp 非佢莫属

总括而言呢间越南餐厅坐得几舒服,又有靓景,虽然价钱稍微偏高,不过考虑到份量够多所以都算抵食,食物的水平都唔差而店员嘅服务都好好,好主动帮我地加水又有礼。
无意中揾到个唔错嘅地方,算系今日嘅一个小惊喜。

牛粒红饭
2018-06-15