2020-07-20 1591 浏览
鲗鱼涌新开嘅心事如尘茶食亭,以 Dustykid 为主轴,为客人送上正能量,可谓闹市中嘅心灵驿站。店内到处都有发人深省嘅励志 “金句”,亦有 Dustykid 嘅作品可供借阅,故此相比起食物,我觉得店内嘅氛围更为吸引。点咗店主推介嘅热卖饮品爆柠梳打,即系无糖柠檬汁沟有气梳打,再配以大量新鲜橙片,卖相甚佳;一啖入口,只觉非常清新解渴,确实系消暑恩物👍。再想食啲嘢,于是又叫咗个尘丼丼主食套餐,主菜点咗烟三文鱼沙律,饮品就拣冷泡尘茶王(台湾铁观音)。沙律嘅烟三文鱼份量正常,再加上两片烚蛋同底下嘅蔬菜(粟米,生菜,紫椰菜,蕃茄仔等),感觉丰富;酱汁可以拣芝麻酱或柚子酱,我拣咗后者,酸酸哋,好清新,同个沙律好夹。至于樽铁观音就颇为清香,不过对于已成茶精嘅我嚟讲就略嫌淡咗啲啲😂。