2018-04-02
平时去到受欢迎而且又质素高既餐厅固然高兴,但如果无意中揾到啲吾算出名但真系高质素既餐厅就会更高兴,会好似发现左新大陆咁哈哈。同埋我觉得香港都几多比人忽略左既优质餐厅,其实一间餐厅吾一定多人知先好食。今次去到通菜街小巷一间「冰室」,通菜街戈边既小巷向来多野食,即使吾突登去srarch有边间好食都分分钟会揾到「宝藏」。与其话呢间系一间冰室,我会更认为佢系港式西餐厅,因为佢入面卖既食物都系比较港式,但确实系西餐无误。而且冰室比人既印象多数都真系卖多士、通粉奶茶戈啲,呢间叫得做冰室又真系破格。连环境都好有港式西餐厅feel😂坐得几舒服,啲櫈软林林架,同埋成个餐厅得我同我男朋友两个客,冇乜人食,开头都几惊中伏好彩之后冇。系食正餐之前就紧系先叫左啲野食食住先,首先叫左个蜜糖炸鸡翼,真系成只都沾满晒蜜糖,完全冇厄秤。然后啲鸡翼都好脆卜卜,但又吾会太多炸粉,仲有滑滑地既鸡肉,赞呀跟餐加$12就可以转酥皮汤,虽然真系吾系间间都有酥皮汤,而系呢度有就真系几特别,但味道我觉得就一般啦。酥皮脆度还可以,但就吾好期望佢系好脆。咁饮酥皮汤就当然就将啲酥皮捞埋入汤食,啲忌廉汤就有点儿偏咸。菠菜茸带子蟹肉天使面 $9
菠菜茸带子蟹肉天使面 $98
成日觉得好食嘅嘢一定系好唔健康、落咗好多味精𠮶啲,但经过今次之后我发觉其实唔一定嘅。第一次食到一个天使面咁健康有咁多菜,仲有新鲜既带子同埋碎碎地既蟹肉,个汁其实都系系菠菜汁但又吾会话太淡,咸度我觉得系刚好。以平时食带子同蟹肉多数都系配海鲜天使面或者意大利饭𠮶啲,今次竟然系配菠菜加天使面,感觉有点儿新奇
低温牛柳意式煎饭 $98
价钱同上面𠮶个菜式一样,水准都系一样咁好。唔好睇佢个样以为系平时茶餐厅食𠮶啲牛扒饭,其实呢个系低温嘅牛柳同埋系煎饭,低温牛柳系点样煮我就真系唔知,但系食嘅人感觉质素好就OK啦。牛柳大块而且软稔,十分好咬,而煎饭既口感其实同西餐既意大利饭有点相似,都系有少少痴牙既感觉,但系都几特别。
以咁样既价钱食到有水准既食物,都算系咁了,呢家好多时因应出面既舖租贵,而餐厅卖既食物都贵埋一份,食西餐消费每人最少都200几300蚊,呢度每人200都吾洗就有找,抵食