拉面食得多,柚子甜品我都几钟意,但柚子拉面就第一次食,好难想像到甜甜嘅柚子,点样加入拉面变咸食都几特别。阿夫利系东京拉面名店,专食柚子拉面,唔少人慕名而来,人龙常见。之前几次去东京都无食到,终于等到黎香港。餐厅系尖沙咀The One嘅I.T入面,座位大部分以吧枱为主,唯一唔似其他拉面店,环境光猛,唔会暗暗沉沉咁。由于疫情关系,入餐厅前都要量体温,同搽手液,每两位之间都有三个座位距离,亦有提供口罩袋,衞生方面都足够。蒲入店内可以喺近门口位置,有两部自助点餐机,可以自行选择食物同付钱。柚子盐味拉面 $98 (8/10)汤底好浓嘅柚子鸡汤,咸咸地,柚子叶味道重,估唔到柚子可以配咸食,味道都几夹,清清淡淡。至于,拉面系幼面底,软硬适中,一片豚肉、十几条笋条、半只糖沁蛋,系一贯拉面店嘅风格,不过份量唔多,食完仲可以食到小食。炸软壳蟹包 $58 (7/10)原只酥炸软壳蟹,一啲都唔细只,入面加咗千岛酱、泡菜、青瓜,泡菜辣辣哋,配青瓜中和返辣味同油腻,食完唔会觉得好过份。柚子辣汤蒟蒻面 $110 (7/10)汤底同柚子盐味拉面一样,柚子味好岀,只系加咗辣,呢个要赞嘅系辣味适中,唔会盖过柚子味。蒟蒻面

柚子盐味拉面

柚子盐味拉面 $98 (8/10)

炸软壳蟹包

炸软壳蟹包 $58 (7/10)

柚子辣汤蒟蒻面

柚子辣汤蒟蒻面 $110 (7/10)
汤底同柚子盐味拉面一样,柚子味好岀,只系加咗辣,呢个要赞嘅系辣味适中,唔会盖过柚子味。蒟蒻面爽口,好似拉长咗嘅芋丝咁。

以柚子拉面为主打,价钱同其他日式拉面差唔多,但份量唔多,小编就觉得唔算平,不过,无论拉面,还是小食,都真心赞,以味道取胜。

2020-04-11
柚子辣汤蒟蒻面