2017-04-26 571 浏览
世界轮流转,阿妈竟然带我潮叹私房菜!上月中,有个Auntie车我妈去食私房菜,乜原来两个人都可以食到私房菜架咩? 唔系要订一大围枱咁架咩? 哈哈,我都未食过私房菜,今次阿妈真系潮! 原来佢地仲要walk-in去食,枱都唔驶订,去到可以叫餐或散叫㖞。佢一路食一路喺whatsapp个family group入面share啲相出嚟威威  又话几正几好食。𠮶日返到屋企又口述一次食咗啲咩.......  呢个私房菜之旅佢每隔一两日就讲一次,无限loop........讲左几日,老豆终于出句声,话一齐去试下啰,佢拔枪㖞。哈哈,我地梗系唔会反对,一于go go go! 我地就择左个日子去食,到时出席就得喇㖞~~食之前一日收到阿妈喺whatsapp send出嚟个餐单,我先知有咩食。阿妈话今次订埋餐周全啲,佢先打电话去book枱,间私房菜就将个菜单whatsapp俾我妈,我妈再whatsapp同佢地倾有冇咩要改,全程由阿妈一手包办,因为佢最清楚全家人钟意食乜!餐单($441/位,每人菜位$2,免加一服务费):香芒沙律大虾球砂锅大鱼头豆腐汤芙蓉蛋白老虎班大肉蟹1只(可选花雕鸡油蛋白蒸,避风塘炒,姜冲炒,
世界轮流转,阿妈竟然带我潮叹私房菜!

讲左几日,老豆终于出句声,话一齐去试下啰,佢拔枪㖞

餐单($441/位,每人菜位$2,免加一服务费):

芙蓉蛋白老虎班

大肉蟹1只(可选花雕鸡油蛋白蒸,避风塘炒,姜冲炒,胡椒炒,四川香辣炒)

甜品

之前阿妈已温馨提示老豆唔好揸车,因为楼下停车场索价$40一小时,所以佢地改搭的士嚟,可以慢慢食。我自己就搭港铁嚟,观塘港铁站 B2 出口行嚟都近,几易揾。
嚟到梗系搭客䢂,我地贵宾黎架嘛
12楼F室,一出䢂右边就系:
五个人俾左张大枱我哋
赞好facebook再share photo就送一枝汽水
,始终觉得樽装好饮过罐装好多
。其实叫一枝汽水都只系$10,唔驶加一。
香芒沙律大虾球  ──  率先华丽登场嘅系香芒沙律大虾球,色彩鲜艳,颜色分布均匀,夸啲讲甚至可以放喺屋企客厅嘅茶几上面做摆设都仲得,唔通师傅除咗厨艺连花艺都咁精通? 即刻放上FB就引嚟狂蜂浪Like。大虾就「栖息」喺香芒之间,记得一次过食㖞,大虾嘅爽脆鲜甜;芒果嘅多汁香甜,喺口内双甜齐发极match。
香芒沙律大虾球
下面仲有大量粒粒生果,营养味道口感都一流。有芒果、青提子、士多啤梨、苹果、蓝莓。
虾球好大只,一人有一只! 爽口弹牙,一啖食晒佢先够滋味
阿妈点评:
生果切得好细粒,师傅真系几用心去做,食客一啖就可以食到多种生果之余亦增加了口感,师傅都系几有心思。

砂锅大鱼头豆腐汤  ── 个鱼头成个煲咁大,好夸张,真系落足料。鱼汤好鲜甜之余入面啲鱼肉同埋豆腐都滑过我家姐块面。老豆平时最钟意饮汤,外号「汤王」,今次唔知佢饿得滞定个汤真系咁好饮,佢嘢都唔讲好努力咁饮,我饮完一碗佢已经准备嚟第三碗⋯
阿妈点评:
你睇你老豆饮得咁猴擒就知个汤相当唔错啦,仲问我? 鱼汤要煎香佢再「𪷽」热水,先会咁奶白架!

芙蓉蛋白老虎班  ── 切成大片嘅老虎班下面舖左一层蛋白去蒸,蒸起嚟令鱼肉倍感香滑。
芙蓉蛋白老虎班
细味一下,鱼肉鲜嫩,切成片状入口容易,如果唔系因为细个𠮶阵鲠鱼骨令我食鱼时超级小心,真系想成块放入口霸气咁食,不过慢慢逐点品尝都唔错嘅。
老虎班肥美,放上碟睇到啲鱼嘅油脂都流左出嚟。
食完鱼记得食埋下面吸收咗鱼鲜味嘅蛋白㖞。

阿妈点评:师傅用蛋白蒸,令鱼肉不失鲜味又健康,蛋白亦吸收到鱼嘅鲜味,相得益彰。做法唔难,呢啲喺家常菜都唔难去煮,下次都买条石班小试牛刀先。不过要蒸到条鱼仅仅熟,唔会过老就考功夫,火候要掌握得好好架。

避风塘炒大肉蟹1只  ── 本来想食花雕蛋白蒸嘅,但考虑到老虎班都已经系蛋白蒸所以就叫左个Hong Kong Style啲 - 避风塘炒,我地叫左少辣。一上枱超级香
避风塘炒大肉蟹
只肉蟹好大只,由于少辣所以阿妈呢啲唔系好食到辣嘅都入到口,蒜香味姜葱味亦都冇抢走蟹嘅鲜味。食到最后我仲吮左几嘢手指。
啖啖肉,好滋味!
蟹肉新鲜又爽甜,爽到一疏疏好似瑶柱咁,可以撕嚟食。
阿妈点评:蟹肉本身够鲜甜,所以同蒜香加少少辣味撞出嚟够晒惹味,若果只蟹唔够高质系炒唔到出嚟嘅,而且咁大只蟹出面买都唔平,真系好重本,绝不欺场。下次再嚟要试下用花雕蛋白蒸,应可食到更鲜嘅蟹味。(今餐未食完已经期待紧下一餐=.=")

蒜蓉粉丝蒸蛏子皇5只  ── 真系好大只,蛏子上面一大堆香葱香蒜够晒惹味。
蒜蓉粉丝蒸蛏子皇5只
蛏子好鲜甜又爽。重口味嘅老豆就将成堆蒜蓉扒晒入口。
我就钟意清淡啲,拨走左啲蒜蓉,反正喺蒸嘅过程中,蛏子已经吸收左蒜蓉味。
阿妈点评:咁大只蛏子好贵架,平时我都唔舍得买咁大只呀
! 一般嘅蒸法都系将啲粉丝摆埋入蛏子,呢度就将粉丝放晒喺底。好处系拨走左嘅蒜蓉可以捞落啲粉丝度一齐食唔会浪费,而摊平咗嘅粉丝仲可以更平均咁吸收蛏子鲜味同蒜味。粉丝都成为咗主角之一而唔系食左都唔多觉嘅闲角。

大蚬炖蛋  ── 第一次食咁大只蚬,每只蚬都落咗唔少葱,令本身已经爽甜嘅蚬肉香口啲。如果再想滑啲可以加埋炖蛋去食。炖蛋冇落太多豉油感觉健康啲。
大蚬炖蛋
阿妈叫用大蚬「毕」起啲炖蛋食,好豪迈
啲蛋真系好嫩滑,滑滑「劣劣」,似猪糕咁滑......
阿妈点评:你哋出去食亲蚬都系豉椒炒,系惹味嘅,不过太油,同埋啲餐厅好可能用啲冇咁新鲜嘅蚬去炒,因为反正新唔新鲜都好,都会俾豉椒炒嘅味道掩盖咗。所以今次就叫咗蒸嘅俾你哋试吓,蚬肉够晒鲜甜又爽脆。记得食晒啲炖蛋唔好嘥呀

士多啤梨骨  ── 一上枱就闻到士多啤梨嘅香甜。肉都算多唔系得掤骨,而且肥瘦分布均匀,食落去又有肉味又有鲜士多啤梨味,食肥肥地𠮶部份更加有啲油,好滑好味。家姐最钟意食士多啤梨(屋企雪柜梗有一盒),但又怕肥,都忍唔住食,仲要食左几旧同埋食晒啲士多啤梨果肉。我自己就觉得味道唔错,但我唔钟意「论」骨,我钟意啖啖肉。
士多啤梨骨
家姐点评:啲汁真系好士多啤梨啰,啱晒我。肥腻? 唔觉㖞,㨂旧瘦啲啰,食完先算啦,肥啲𠮶啲啱你地呀。阿妈,识唔识整呀?最多啲士多啤梨我出丫⋯ (阿妈:⋯⋯屋企系唔会炸野,咁大油烟,要食出嚟食!)

金华玉树鸡半只  ── 每旧鸡上面都舖左一块金华火腿。出面食金华火腿有时会又老又靱又劲咸,但呢度啲金华火腿就每一片都好鲜色好嫰,而且唔会好咸。
金华玉树鸡半只
鸡就好多肉又滑,开头我以为系搽左油,但阿妈话呢个系芡。食落去口感都唔错,两种味道都平衡。
老豆点评:
呢个𩠌个名都改得几好,金华指金华火腿之外,其实应该都系形容啲鸡皮淋左芡后「令立立」,好似旧金元宝咁闪闪生辉。玉树? 中间几棵鲜嫰菜心咪好似棵树咁啰。(丫....又俾佢讲得通)

阿妈点评:将蒸鸡剩底嘅汤汁,加调味料芶芡淋喺鸡肉上,所以先咁靓咁鲜味。

上汤浸时菜  ── 「半场休息」之选,阿妈每次见到啲餐厅有上汤浸时菜都会点,因为我地食太多肉,要食多啲菜balance返㖞,就咁烚又太寡,蒜蓉蒸又惊咸,所以上汤浸就最好,容易入口之余又唔会因煮得太耐而失去营养。
上汤浸时菜
阿妈点评:冇乜comment,特登点俾你哋去均衡返,你地要食多啲呀,唔好吓吓食肉,同我食晒佢。

蟹油银芽炒面  ──  食到尾声仲有咁大碟炒面,卖点系用蟹油炒比只用豉油多一些鲜味。炒出来「令立立」卖相吸引。返工早餐食开豉油王炒面嘅细佬就话呢碟佢包底⋯
蟹油银芽炒面
阿妈点评:蟹油即系炒过蟹嘅油,将啲蟹走油嘅油,梗系正啦,香咁多,豉油皇炒面边有得比呀。但唔好叫我整......

细佬点评:虽然我钟意食咸但蟹油炒出嚟都够味,放左洋葱去炒,更加惹味。好过我日日返工食𠮶啲(废话......

甜品  ── 一般外面食红豆椰汁糕都系将啲红豆加埋入椰汁糕里面。系,冇错,咁样可以两种味同时入口,但外观睇落好似椰汁糕生暗疮咁(家姐话),所以每次家姐都会skip左唔食。呢度就系将红豆放喺面再加啲红豆汁,椰汁糕香滑唔在讲,红豆汁比红豆粒更容易将个味道带出嚟。家姐今次就唔skip啦~
红豆椰汁榚
家姐点评:一上碟「立」眼睇以为系虾酱蒸豆腐,
哈哈(又几似)。伴碟啲生菜同士多啤梨令成个构图靓晒⋯咪郁手住,等我up去IG先⋯ Um⋯食落几清爽,唔会好似一般红豆椰汁糕咁满口红豆,几好丫。

第一次食私房菜,觉得厨师系好俾心机去做好每一道菜,唔似一般大集团食肆,嘢食公式化,服务又麻麻,因私房菜要靠口碑去吸客,大集团食肆就唔忧冇生意。特别系喜庆节日,与其等位同人迫仲要食揾笨价,不如食私房菜更显品味。屋企人成餐都好满意,水准绝对系高,价钱都好合理,始终用料足,落重本。虽然系小本经营,但全晚都不断收碟换碟加水加茶,临走仲不断讲多谢晒,服务真系有HEART!

阿妈就老王卖瓜,自卖自夸
。佢话好正,大赞
避风塘炒大肉蟹