2017-04-26
世界轮流转,阿妈竟然带我潮叹私房菜!上月中,有个Auntie车我妈去食私房菜,乜原来两个人都可以食到私房菜架咩? 唔系要订一大围枱咁架咩? 哈哈,我都未食过私房菜,今次阿妈真系潮! 原来佢地仲要walk-in去食,枱都唔驶订,去到可以叫餐或散叫㖞。佢一路食一路喺whatsapp个family group入面share啲相出嚟威威 又话几正几好食。𠮶日返到屋企又口述一次食咗啲咩....... 呢个私房菜之旅佢每隔一两日就讲一次,无限loop........讲左几日,老豆终于出句声,话一齐去试下啰,佢拔枪㖞。哈哈,我地梗系唔会反对,一于go go go! 我地就择左个日子去食,到时出席就得喇㖞~~食之前一日收到阿妈喺whatsapp send出嚟个餐单,我先知有咩食。阿妈话今次订埋餐周全啲,佢先打电话去book枱,间私房菜就将个菜单whatsapp俾我妈,我妈再whatsapp同佢地倾有冇咩要改,全程由阿妈一手包办,因为佢最清楚全家人钟意食乜!餐单($441/位,每人菜位$2,免加一服务费):香芒沙律大虾球砂锅大鱼头豆腐汤芙蓉蛋白老虎班大肉蟹1只(可选花雕鸡油蛋白蒸,避风塘炒,姜冲炒,
餐单($441/位,每人菜位$2,免加一服务费):
香芒沙律大虾球
砂锅大鱼头豆腐汤
芙蓉蛋白老虎班
大肉蟹1只(可选花雕鸡油蛋白蒸,避风塘炒,姜冲炒,胡椒炒,四川香辣炒)
蒜蓉粉丝蒸蛏子皇5只
大蚬炖蛋
士多啤梨骨
金华玉树鸡半只
上汤浸时菜
蟹油银芽炒面
甜品
之前阿妈已温馨提示老豆唔好揸车,因为楼下停车场索价$40一小时,所以佢地改搭的士嚟,可以慢慢食。我自己就搭港铁嚟,观塘港铁站 B2 出口行嚟都近,几易揾。 嚟到梗系搭客䢂,我地贵宾黎架嘛 12楼F室,一出䢂右边就系: 五个人俾左张大枱我哋: 赞好facebook再share photo就送一枝汽水,始终觉得樽装好饮过罐装好多。其实叫一枝汽水都只系$10,唔驶加一。 香芒沙律大虾球 ── 率先华丽登场嘅系香芒沙律大虾球,色彩鲜艳,颜色分布均匀,夸啲讲甚至可以放喺屋企客厅嘅茶几上面做摆设都仲得,唔通师傅除咗厨艺连花艺都咁精通? 即刻放上FB就引嚟狂蜂浪Like。大虾就「栖息」喺香芒之间,记得一次过食㖞,大虾嘅爽脆鲜甜;芒果嘅多汁香甜,喺口内双甜齐发极match。
砂锅大鱼头豆腐汤 ── 个鱼头成个煲咁大,好夸张,真系落足料。鱼汤好鲜甜之余入面啲鱼肉同埋豆腐都滑过我家姐块面。老豆平时最钟意饮汤,外号「汤王」,今次唔知佢饿得滞定个汤真系咁好饮,佢嘢都唔讲好努力咁饮,我饮完一碗佢已经准备嚟第三碗⋯
芙蓉蛋白老虎班 ── 切成大片嘅老虎班下面舖左一层蛋白去蒸,蒸起嚟令鱼肉倍感香滑。
避风塘炒大肉蟹1只 ── 本来想食花雕蛋白蒸嘅,但考虑到老虎班都已经系蛋白蒸所以就叫左个Hong Kong Style啲 - 避风塘炒,我地叫左少辣。一上枱超级香
蒜蓉粉丝蒸蛏子皇5只 ── 真系好大只,蛏子上面一大堆香葱香蒜够晒惹味。
大蚬炖蛋 ── 第一次食咁大只蚬,每只蚬都落咗唔少葱,令本身已经爽甜嘅蚬肉香口啲。如果再想滑啲可以加埋炖蛋去食。炖蛋冇落太多豉油感觉健康啲。
士多啤梨骨 ── 一上枱就闻到士多啤梨嘅香甜。肉都算多唔系得掤骨,而且肥瘦分布均匀,食落去又有肉味又有鲜士多啤梨味,食肥肥地𠮶部份更加有啲油,好滑好味。家姐最钟意食士多啤梨(屋企雪柜梗有一盒),但又怕肥,都忍唔住食,仲要食左几旧同埋食晒啲士多啤梨果肉。我自己就觉得味道唔错,但我唔钟意「论」骨,我钟意啖啖肉。
金华玉树鸡半只 ── 每旧鸡上面都舖左一块金华火腿。出面食金华火腿有时会又老又靱又劲咸,但呢度啲金华火腿就每一片都好鲜色好嫰,而且唔会好咸。
阿妈点评:将蒸鸡剩底嘅汤汁,加调味料芶芡淋喺鸡肉上,所以先咁靓咁鲜味。
上汤浸时菜 ── 「半场休息」之选,阿妈每次见到啲餐厅有上汤浸时菜都会点,因为我地食太多肉,要食多啲菜balance返㖞,就咁烚又太寡,蒜蓉蒸又惊咸,所以上汤浸就最好,容易入口之余又唔会因煮得太耐而失去营养。
蟹油银芽炒面 ── 食到尾声仲有咁大碟炒面,卖点系用蟹油炒比只用豉油多一些鲜味。炒出来「令立立」卖相吸引。返工早餐食开豉油王炒面嘅细佬就话呢碟佢包底⋯
细佬点评:虽然我钟意食咸但蟹油炒出嚟都够味,放左洋葱去炒,更加惹味。好过我日日返工食𠮶啲(废话......)
甜品 ── 一般外面食红豆椰汁糕都系将啲红豆加埋入椰汁糕里面。系,冇错,咁样可以两种味同时入口,但外观睇落好似椰汁糕生暗疮咁(家姐话),所以每次家姐都会skip左唔食。呢度就系将红豆放喺面再加啲红豆汁,椰汁糕香滑唔在讲,红豆汁比红豆粒更容易将个味道带出嚟。家姐今次就唔skip啦~
第一次食私房菜,觉得厨师系好俾心机去做好每一道菜,唔似一般大集团食肆,嘢食公式化,服务又麻麻,因私房菜要靠口碑去吸客,大集团食肆就唔忧冇生意。特别系喜庆节日,与其等位同人迫仲要食揾笨价,不如食私房菜更显品味。屋企人成餐都好满意,水准绝对系高,价钱都好合理,始终用料足,落重本。虽然系小本经营,但全晚都不断收碟换碟加水加茶,临走仲不断讲多谢晒,服务真系有HEART!
阿妈就老王卖瓜,自卖自夸。佢话好正,大赞