2019-01-10
下昼一众同事一齐去食饭,咁岩有同事话想去食细蓉记啲盅饭,所以就去左细蓉记。餐厅入面好多人,放眼望去都几难有4个位。侍应一黎就问我地几多位,之后就叫啲自己一个黎食既客调位。终于,搞一大轮之后,有4个位俾我地落座食个安乐茶饭。点知,原来呢个先系开始。大家睇完餐牌,想嗌野食,有个阿姐话帮我地落。喺我地点餐既途中,阿姐不停咁催我地快啲嗌,我顿时觉得自己去左澳牛。嗌完,啲野食都好快上左枱,其中有同事向侍应表示想要豉油,侍应第一次都好快手上左豉油,第二次既时候就大大声同佢既同事讲:「俾一盅佢地啦。」我知,我地都衰,分两次问你拎豉油,但我地都冇狂咁催,你又何苦以一盅相逼?上埋有「一盅」心意既豉油后,大家都开开心心开始食饭。咪住,仲要嗌野饮。阿姐如常用催人催到甩裤既口吻问我地饮咩后,野饮都迅速黎到,但有其中一杯唔岩。我地又揾阿姐。阿姐用大大声既声线问我地:热奶茶吖嘛!?我同事话:热咖啡啊阿姐。阿姐:你唔岩既话出声吖嘛!…下?如果你钟意呢种高压式嘈音轰炸既环境,而本身又好钟意赛马啲马俾人鞭𠮶种感觉,你系可以黎呢度食个饭既。无可否认,呢度既野系好食既。但我都系想放Lunch食个开心饭,呢度同我都系无缘。推
餐厅入面好多人,放眼望去都几难有4个位。
点知,原来呢个先系开始。
上埋有「一盅」心意既豉油后,大家都开开心心开始食饭。
咪住,仲要嗌野饮。
我地又揾阿姐。
阿姐用大大声既声线问我地:热奶茶吖嘛!?
我同事话:热咖啡啊阿姐。
阿姐:你唔岩既话出声吖嘛!
…下?
无可否认,呢度既野系好食既。
但我都系想放Lunch食个开心饭,呢度同我都系无缘。
推荐俾一啲想食好野又唔怕有气受既你同妳。