2020-11-08 658 浏览
今日去咗美孚到稻坊食晚饭,因为啱季节食长脚蟹。Book位𠮶阵时要订阿拉斯加帝王蟹,如果唔系冇得食。去到一坐低,侍应姐姐就走过来叫你去厨房拣蟹,由于我哋四个大人,侍应姐姐推介咗只5斤4重,望落去劲大只,仲心谂食唔食得晒。等咗大半个钟,只蟹就黎啦!比起海港,好似仲鲜味一啲,海水味好重,每只脚都啖啖肉,不过蟹膏就唔系好多,最后都好似唔系好够食😂之后再叫咗个套餐,有条海鱼,加两个𩠌。清蒸海虎杉条鱼想像中细条,但肉质鲜嫩,蒸得啱啱好。鱼香斑腩茄子煲呢个煲几特别,冇肉碎,感觉好似少咗啲嘢,但配班腩都好特别,茄子比较林,可能因为佢切得薄。黑松露滑蛋炒虾仁呢个值得一赞,成碟𩠌好香黑松露味,落咗好多黑松露,令到啲蛋好咸香。而且啲虾劲大粒,好足料,啲虾仲多过啲蛋😂 最后每人要叫咗一碗白饭捞蛋食,正!临走前妹人叫咗个燕窝炖椰皇,$38都算系咁,虽然细咗啲但系上面劲多燕窝,不过燕窝就鞋鞋地,唔知真定假呢
清蒸海虎杉
条鱼想像中细条,但肉质鲜嫩,蒸得啱啱好。
黑松露滑蛋炒虾仁
最后每人要叫咗一碗白饭捞蛋食,正!
黑松露虾仁炒蛋
清蒸海虎杉