唔知打从几时开始,香港周围都开满古早味蛋糕店,成日经过都闻到好香既蛋糕味,又大排长龙。铜锣湾景隆街呢度原来新开左间阿里山,装修企企理理。阿里山主打古早味蛋糕,有多达15种口味供选择,当中有唔少特别口味。今日早左d黎到,得三款蛋糕可以拣。蛋糕有得拣大或者细件,第一次黎,我决定拣两件细试试。我呢个朱古力迷决定舍弃原味而试吓两款唔同嘅朱古力味。蛋糕先用牛油纸包好,再放入纸盒。包装有大盒有细盒。蛋糕室温可存放一日,第二日先放雪柜,冷藏存放三日。即时食哂佢最好!返到屋企自己切成薄片享用。浓郁朱古力 $50先试浓郁朱古力。朱古力味浓郁得黎唔会太腻,半溶朱古力粒唔少。蛋糕质地松软,冇嘉顿雪芳蛋糕咁实。之后试西班牙橙粒朱古力。西班牙橙粒朱古力 $60呢个仲正,因为喺朱古力味入面仲有适量嘅香橙味,好香!建议唔好悭呢十蚊升级叫呢款好食d。奶茶原来系同香港金茶王大赛得奖师傅合作制作,买任何蛋糕加$20可要一支师父靓茶 。我试饮左,的确系茶香奶滑唔过甜。今日试过台湾古早味蛋糕,心满意足。

返到屋企自己切成薄片享用。

浓郁朱古力 $50
浓郁朱古力

浓郁朱古力

之后试西班牙橙粒朱古力。
西班牙橙粒朱古力

西班牙橙粒朱古力 $60

西班牙橙粒朱古力

我试饮左,的确系茶香奶滑唔过甜。
师父靓茶

今日试过台湾古早味蛋糕,心满意足。
2021-05-04
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
用餐时段
下午茶