2024-08-01
我爱香港系列一直都很喜欢繁华香港嘅五光十色的夜景星期六同宝宝拍拖来到铜锣湾, 佢安排咗嚟呢度食饭, 本身佢打算可以睇埋日落, 可惜呢几日天气太差, 同日落无缘对住搬咗入新界区嘅我俩, 都已经好少过海行街街了䢂门打开, 以为佢带我去啲诡异嘅餐厅食饭原来系一间景观宏大嘅餐厅对住系一个大萤幕和酒吧, 绝对适合任何场合呢排仲要有奥运直播, 望住咁大嘅萤幕加埋现场其他食客嘅气氛, 真系好有Feel先来个前菜: 凯撒沙律配蟹籽系半棵原片的罗马生菜, 上面洒上大量蟹籽和沙律酱, 仲加了很新鲜的车厘茄食完开咗个胃宝宝是牛魔王, 佢未到餐厅就已经话一定要叫牛呢度嘅Menu有串烧, 小食, 同西式dishes, 牛扒有两款, 一款是做紧promotion配埋龙虾, 而我地就叫咗呢份:Angus Ribeye Sukiyaki - medium rare , 我地都未试过配寿喜烧汁, 西日fusion估唔到卖相都唔差, 伴咗只日本橙红色蛋黄和一些瓜菜虽然望落好像过了5成熟, 但咬落去肉质非常嫩, 又无筋, 脂肪又唔多, 超好食平时最多都系蘸少许海盐, 很少配汁但呢个汁又出奇地夹, 唔算丸甜, 又黏到蛋黄液,
一直都很喜欢繁华香港嘅五光十色的夜景
对住搬咗入新界区嘅我俩, 都已经好少过海行街街了
䢂门打开, 以为佢带我去啲诡异嘅餐厅食饭 原来系一间景观宏大嘅餐厅 对住系一个大萤幕和酒吧, 绝对适合任何场合
呢排仲要有奥运直播, 望住咁大嘅萤幕加埋现场其他食客嘅气氛, 真系好有Feel 先来个前菜: 凯撒沙律配蟹籽
食完开咗个胃
Angus Ribeye Sukiyaki - medium rare , 我地都未试过配寿喜烧汁, 西日fusion 估唔到卖相都唔差, 伴咗只日本橙红色蛋黄和一些瓜菜
但呢个汁又出奇地夹, 唔算丸甜, 又黏到蛋黄液, 滑上加滑
真心推介 软壳蟹意大利饭
见到openrice好多人推介, 无理由唔叫架嘛
原只炸软壳蟹, 用咗超香浓嘅海鲜汁煮呢个饭, 面头有点蟹肉, 好丰富
而呢个又唔会太硬或太稔, 所以我形容是7成熟
个饭系好入味, 但又不会稀淋淋, 唔怪得咁多人食呢道菜
而佢用呢个器皿都好保温, 食到尾d饭都仲系暖架 其实食完以上的, 都已经很满足, 但咁啱又遇上奥运, 想坐多阵, 所以叫咗个 甜品边食边睇
见佢有抹茶味嘅Tiramisu, 仲话入面有mochi, 好似好正咁
入面仲有几粒好似烟韧的蕨饼和用酒浸过嘅手指饼, Tiramisu质地都软滑, 呢个甜品系意外的好吃