2014-01-19
11-1-2014(Sat)同男友食完韩烧后,我仍然觉得唔太满足,可能因为我食唔到辣泡菜,而俾男友晒.我o地行去旺角,男友就话食甜品啦,我o地边行边揾.行到宁波街,佢想带我去一间好食o既糖水舖,但原来执o左,变o左十八座狗仔粉,咁我o地继续北行,行到o黎吴松街旧公司附近,见到间新开甜品店,我o地记得以前系一间几旧o既糖水舖,而且系帮趁过,o衣o家上o黎睇返原来系松记.我o地o系门外睇睇menu,有心太软西式甜品,但我想食绿豆沙o个啲,行去隔几个舖位o既绵绵冰?唔…记得以前食过,麻麻,再睇睇吓menu,原来都有港式糖水,又有小食,又有颜色好靓o既’蛋糕’,但原来系三色雪糕批,咁就试呢间啦.不过o岩o岩full晒,就等吓吧.而原来一直企o系门口o既女人系职员o黎,佢同里面o既男人示意有两个人等位,突然即刻又有位㖞.我o地坐低后睇再细心睇menu拣,对面o既女人介绍佢食o紧o既一阵膻味o既鸡翼好食,话咩孜孜鸡翼.我答落o左孜然粉o既鸡翼.之后佢推介香蕉红豆卷,可惜系炸,我开始feel到自己热气,所以唔拣呢个.而佢就继续介绍我食原只寒天椰皇冻,会舒服啲.我见佢咁熟呢o度啲o野,就问佢系咪熟客?
我o地坐低后睇再细心睇menu拣,对面o既女人介绍佢食o紧o既一阵膻味o既鸡翼好食,话咩孜孜鸡翼.我答落o左孜然粉o既鸡翼.之后佢推介香蕉红豆卷,可惜系炸,我开始feel到自己热气,所以唔拣呢个.而佢就继续介绍我食原只寒天椰皇冻,会舒服啲.我见佢咁熟呢o度啲o野,就问佢系咪熟客?佢答系.
好,最后我同男友拣o左:
1. $28.00o既原只寒天椰皇冻
有片椰肉’飘’o系面o度,
返翻o黎食时,已经唔系好冻,寒天唔算爽口,椰青水越饮越甜,如果仍然系冻会正啲.
味道: 4分
2. $38.00o既三色雪糕批
味道: 2.5分
3. $38.00o既榴梿雪糕批
不过条朱古力威化可能通o左风,有啲腍喇.
味道: 3.5分
环境:
入去坐低后嗅到强烈膻味,坐低后一路都觉得有少少焗.不过座位都算舒适.