2024-08-19
最近喺社交平台见到佐贺烧肉谷推出咗个优惠,为咗庆祝香港运动员喺奥运获得金牌,而家凡点选LV 3或以上就会送A4日本和牛嫩肌寿喜烧一份,每位仲送Sapporo生啤。我同老公见到呢个优惠就二话不说去帮衬下。 餐厅有4个级别嘅餐,我哋拣咗Lv3- 澳洲和牛海鲜放题,有128款食品,可以免费畅饮Sapporo生啤加清酒,任饮任食120分钟。 呢期餐厅仲推出水果夏祭,有多款用水果入馔嘅菜式,包括水果酱封门柳壶渍、 水果酱腌花鱿鱼、 朱古力棉花糖香蕉船、 椰青糯米糍、 猫山王榴梿刈包、 日本香脆蕃薯、 榴梿炸弹、吕宋芒杂果沙律, 自助区方面亦有柠檬可乐鸡翼、 山贼汁火龙果炒牛肉。其中吕宋芒杂果沙律用上新鲜嘅吕宋芒,份量十足,味道鲜甜,喺烧肉之前作为开胃菜绝对系一个唔错嘅选择。 杂果酱封门柳壶渍混合咗日本柚子、苹果、奇异果、柠檬而制成嘅酱汁,味道酸甜清新。 首先职员先送上第一轮烧肉同海鲜, 烧肉用个木梯装住,仪式感满满😍,包括有美国牛胸腹肉、严选牛肩里肌、特选牛小排、牛舌、美国和牛肩胛肉眼、澳洲谷饲原块牛板腱、澳洲和牛、澳洲和牛特上。牛肉质素逐级而上,我哋都顺住次序咁烧,当然最好质素系澳洲和牛、澳洲
首先职员先送上第一轮烧肉同海鲜, 烧肉用个木梯装住,仪式感满满😍,包括有美国牛胸腹肉、严选牛肩里肌、特选牛小排、牛舌、美国和牛肩胛肉眼、澳洲谷饲原块牛板腱、澳洲和牛、澳洲和牛特上。牛肉质素逐级而上,我哋都顺住次序咁烧,当然最好质素系澳洲和牛、澳洲和牛特上,肉质嫩滑,油脂感重,入口即溶嘅感觉。
海鲜方面有大海老、原只鲍鱼、青口、日本原只生蚝、法国黄金螺、原条鱿鱼筒、照烧帆立贝、一夜干等等,而且都好新鲜,食多几只鲍鱼都回晒本。
之后职员就送上A4日本和牛嫩肌寿喜烧,职员会帮手烧,呢个A4日本和牛嫩肌真系无得顶,细致而精美嘅霜降脂肪,非常吸引,牛味浓郁,质感柔软细腻,再点埋个鸡蛋酱油,真系perfect。
除咗和牛,仲可以透过QR code落单,有豚肉、鸡肉、海鲜、沙律、日式料理、蔬菜、饭面汤等。大家亦不妨试下日本和牛炒面,可以自己DIY,玩味感十足。先加入牛油,再煎香牛肉同埋加入洋葱和三色椒,最后洒上酱汁便可,香气四溢。
自助吧都有各式饮品同甜品。食完烧肉可以烧下菠萝同埋铜锣烧。
甜品方面有士多啤梨味同蜜瓜味雪糕,仲可以加自己钟意嘅toppings。