2019-06-30
【陕西菜•BiangBiang面】系佐敦都可以食到陕西菜?当然可以啦,香港系国际大饭店,乜野大茶饭都有得食!今次叫左羊肉饺biang biang 面 (HK$52)!店舖主打「Biang biang 」面,主打干拌形式,有需要可向店舖要求加汤。Biang biang 面超阔身而薄,食起上黎滑嘟嘟而且超有好弹牙有嚼劲。面上仲有炸紫菜和大量干蒜,木耳,椒盐,莞茜,记得搅拌所有材料酱料先好食。炸紫菜脆卜卜,好似食紧小老板咁,但又冇油腻感!因为面身寛阔既关系,伴面既汤汁好容易就挂到面条上,沾满香辣酱汁既BIANGBIANG面食落特别惹味。大中小辣至无辣仼君选择,我钟意食辣嗌左中辣都觉得一啲都唔辣。我拣左羊肉饺做𩠌,每碗只有三只饺子,面量亦不多,男仔食可能唔够饱肚。饺子皮略厚,但羊肉饺都有鲜味同足够既羊膻味,尚算可以👌🏻。
今次叫左羊肉饺biang biang 面 (HK$52)!