2019-11-15
大一海鲜火锅料理 (尖沙咀)尖沙咀金马伦道38-40号金龙中心3楼-----上次同朋友仔黎呢间火锅店吃完之后 一试难忘 觉得佢d海鲜同汤底好好正 无味精 食完亦唔口渴 前两日同朋友又黎到尖沙咀买野 食饭时候发觉好几间店铺都无开到 而大一就有开 所以又拣左佢做我地嘅晚餐 由于前几日先食完火锅 所以我地今次净系叫左少少火锅料 主力试下佢地嘅烤物同小菜😆 食完之后发现佢小菜水平都好稳定 小炒做得好有镬气 而且份量颇多 烤物亦烹调得美味 主要系食材选得唔错 所以简易调味已经足够好食 而个人最中意就系佢地嘅椒盐类食物😍味道调得非常到位 由于个日我地叫左太多食物 难以一一细数 所以就拣选左几样 觉得正到不得了嘅选择比大家参考下😎-🌽椒盐粟米($69) 第一次食椒盐粟米 本来系贪得意叫黎试下 点知食完觉得完全无谂过粟米同椒盐味咁夹 甜而饱满嘅粟米粒配搭埋带咸香且惹味嘅椒盐 两者简直就好似牛郎同织女 天生一对 咬落又脆又多汁 正到完全食唔停口😌(而且餐厅仲好细心咁切到好细 方便客人食)-🐔椒盐鸡软骨($59)食完椒盐粟米之后 由于太惊艳 我地又叫左另一款椒盐食物黎试下 结果都系无令人失望 由于佢地椒盐
尖沙咀金马伦道38-40号金龙中心3楼
-----
🐔椒盐鸡软骨($59)食完椒盐粟米之后 由于太惊艳 我地又叫左另一款椒盐食物黎试下 结果都系无令人失望 由于佢地椒盐粉嘅味道调得好好 所以无论配咩食材都好惹味 加上新鲜即制 粒粒鸡软骨都热辣辣 香喷喷 所以虽然份量都多 但系都被我同朋友仔迅速清晒😂
🌸花样油条 ($38半份)上面满布蟹籽 令香脆诱人嘅油条多左份鲜味 而蟹籽同油条之间仲有层薄薄鱼肉 同样系鲜味十足 放入汤底入面轻轻一烚就食得 非常出色😊
柠檬薏米水 ($39一渣) 同热气野简直就系绝配 我中意呢度嘅薏米水唔会太甜 但就好浓郁 加埋淡淡柠檬味🍋饮落滋润又清新 最重要系价钱唔贵 但系好大渣😎
茶芥收费:$22
👶🏻B仔整体评价:8.6/10个👍🏻