2021-10-28
疫情关系已经差唔多有两年冇去到日本,周末朋友介绍book到呢间隐世关西日本串扬居酒屋,来一趟日本伪旅行久违了嘅家乡感觉🤩 好啱三五知己来饮住啤酒食下嘢吹下水由于肚饿先饮杯野chili下 食住小食先秘制海胆冻豆腐浓浓嘅海胆酱再加上滑滑溜嘅冻豆腐,非常开胃嘅餐前小食日本Suntory draft beer +京姬 柚子x柠檬酒+炸芝士鱼饼 食串炸配啤酒是常识吧 但系柚子烧酌又好吸引,所以都系一人一款试多啲,柚子味好清爽易入口,好啱女仔饮主角出场喇串扬海鲜定食 ($158)定食配小菜、南瓜沙律同面豉汤,串扬有松叶蟹脚两串+带子两串+鲱鱼子昆布一串,店员姐姐细心提醒带子新鲜,要尽快食,果然入口皮脆肉鲜甜,好挂住大阪呀盐烧牛小排定食($128)店员姐姐推介招牌牛小排,盐烧焦香边边配嫩红嘅颜色烧得啱啱好,未放上枱已经闻到香喷喷,配白饭一流串炸拼盆由于两人share唔够喉,再追加串扬,试多几款特别啲出面少见嘅虾肉酿苦瓜、酿青椒、酿豆腐,仲有虾饼三文鱼子 ,特别想试下天使虾,虾头炸到香脆,配啤酒一流食完嘅竹签放返喺个小木桶里面,好有feel 呀,唔错嘅打卡位推介:虾饼三文鱼子 胀卜卜嘅三文鱼子香脆嘅
久违了嘅家乡感觉🤩 好啱三五知己来饮住啤酒食下嘢吹下水
由于肚饿先饮杯野chili下 食住小食先
秘制海胆冻豆腐
浓浓嘅海胆酱再加上滑滑溜嘅冻豆腐,非常开胃嘅餐前小食
主角出场喇
串扬海鲜定食 ($158)
盐烧牛小排定食($128)
串炸拼盆
推介:虾饼三文鱼子
胀卜卜嘅三文鱼子香脆嘅虾饼,perfect match