2015-11-21
就系工佢地方附近既柴湾角街有一排大排档,位置隐蔽,唔系度反工都未必知道,最外面有一档"大车",好受附近打工仔欢迎架,吉列猪扒饭系镇店之宝,皆因佢超级大件,一碟饭有两大件猪扒,味道当然好味啦!酱汁仲有6款可自由配搭,通常过左lunch time就卖哂!今日我地2点几先来到,例牌卖嗮,又无得食,所以友人叫左煎猪扒饭,都一样系double两大块上架~佢仲加多只太阳蛋添!香煎猪扒饭配香葱豉油汁 $45送冷热饮 (+$6煎蛋)移开太阳蛋,就见到两大块煎猪扒!猪扒很香够入味,两面煎得金黄,肉质嫩滑,肉汁丰富,最喜欢扒骨旁边的油脂,既香脆又入口即溶 另外大车另一必吃既系西多士!大车西多士$35 (下午茶时间送冻饮)听说要炸一件色水均匀既西多系好花工夫既,要用慢火,望实个火慢慢炸,先可以有咁靓既金黄色,如果贪快用大火,就会太深色,而且色水唔均匀!而大车既西多士,色水均匀,炸得金黄,面包外层微脆很有蛋香,中间既面包非常软绵,中间既花生酱馅仲有流心效果架wor 我相信呢件绝对称得上为完美西多士!虽然邪恶,但咁好味肥死都要食架喇!横掂都肥开,索性加多杯华田爆脆。华田爆脆 $20 (跟餐+$6)虽然呢杯华
香煎猪扒饭配香葱豉油汁 $45
送冷热饮 (+$6煎蛋) 移开太阳蛋,就见到两大块煎猪扒!
另外大车另一必吃既系西多士!
大车西多士$35 (下午茶时间送冻饮) 听说要炸一件色水均匀既西多系好花工夫既,要用慢火,望实个火慢慢炸,先可以有咁靓既金黄色,如果贪快用大火,就会太深色,而且色水唔均匀! 而大车既西多士,色水均匀,炸得金黄,面包外层微脆很有蛋香,中间既面包非常软绵,中间既花生酱馅仲有流心效果架wor
我相信呢件绝对称得上为完美西多士!
虽然邪恶,但咁好味肥死都要食架喇!
横掂都肥开,索性加多杯华田爆脆。
华田爆脆 $20 (跟餐+$6) 虽然呢杯华田爆脆推出左成年,但一直无试过,食茶记都系中意饮冻柠茶,酸酸甜甜冻冰冰,解喝又可帮助消化一下麻!
今次心血来潮就叫杯黎饮下~ 爆脆其实即是面头望落好似饼碎既阿华田脆糖,食落脆卜卜好得意,在口中溶化后就变成浓浓既阿华田了!但系要快快食左佢先饮啊,耐左就会溶哂入杯野度了!之不过溶左入去都非常美味,呢杯阿华原本都很浓,部份脆脆溶入后,就变更浓郁更好喝了!
另一友人就健康多了,点了一个常餐,
包含了雪菜肉丝米,两只太阳蛋,牛油方包及热饮~ 太阳蛋煎得太美,鸡蛋要新鲜才会有这样挺身的蛋黄呢,而且颇大只,看来店家有诚意地用上了较贵价的鸡蛋呢,忍不住来个大特写!
另外店家另一特色系定期都会转餐牌架,猪扒饭果个餐牌固定既,另外有个餐牌有时会系台式食物,有时意式,有时泰式,系度反工食饭唔会闷啦!
黎开呢头见工呀,送货呀,整野呀...可以试下丫,仲有机会见到大排档啲可爱猫猫架 ♥ ♥ ♥