2018-07-14 186 浏览
啲人成日话工厂区有好多好嘢食,今次朋友介绍咗呢间魔膳厨房,终于去咗试下,果然名不虚传。由大街上到去店舖门口, 布满好多唔同嘅油画,成个艺术廊咁 ,劲有艺术气息。而且仲见到原来好多明星都有帮衬过架。入到去餐厅完全唔觉得喺工厂区,餐厅装修有特色,有格调。中间有一个好吸睛嘅沙律吧,七彩缤纷。老板话睇下你叫咩餐,然后加番钱就可以任食沙律吧。一坐低,老板就介绍新张期间,惠顾任何晚市套餐,加一蚊可以多一个小食,有 帕尔玛火腿伴哈密瓜、泰式香茅蔗虾、糯米酿香辣鸡翼、精选蛋糕 ,全部都非常吸引,好难拣啊。最后听老板介绍,拣咗佢哋出名嘅糯米酿香辣鸡翼。 果然真系冇介绍错,金黄香脆嘅鸡翼入面酿住少少嘅糯米,口感十足,而且有少少辣非常之惹味。餐汤方面当然唔少得红汤同白汤,但今次呢个汤真系不得不介绍,罗宋汤材料真系好丰富,味道配合得啱啱好,唔会太酸,而忌廉汤系周打蚬忌廉汤,粒粒蚬肉新鲜肥美, 汤底唔会太稀,又唔会太杰,质地啱啱好 ,仲充满忌廉香味, 坚系好好饮。 餐包一样唔使讲,冇得弹,包身松软可口, 完全食得出系新鲜出炉,唔似一般西餐厅𠮶啲硬掘掘嘅餐包。加埋牛油更加能够散发出佢嘅香味。除左餐汤,我地都叫咗两

糯米酿香辣鸡翼

荔枝玫瑰梳打,蓝柑柠檬梳打

除左餐汤,我地都叫咗两杯嘢饮,一杯系荔枝玫瑰梳打,另一杯系蓝柑柠檬梳打,又蓝又粉,又靓又好味。

法式焗酿田螺

头盘系法式焗酿田螺,上碟外表已经唔驶讲,外表金黄,焗得好靓,薯蓉好香,加埋一口田螺,味道绝配啊。

扒大虎虾配龙虾汁扁意粉

主菜有2样, 首先系扒大虎虾配龙虾汁扁意粉,虎虾超大只超新鲜,虾肉爽口弹牙,扁意粉索晒所有龙虾汁,条条都充满著龙虾香味,加上意粉 火候控制得好好,唔会太硬亦唔会太淋,条条爽口分明, 非常好味。

极上和牛汉堡配薯角

另一个主菜,极上和牛汉堡配薯角, 一上枱已经睇到哗哗声, 汉堡之大份量 同埋望落去一层一层嘅美味食材, 真系见到都流晒口水。和牛够晒厚身,食落去啲肉汁已经必晒出黎,非常juicy。仲有金黄香脆嘅美味薯角作为配菜,另外可以点上秘制酱汁配薯角,份外美味。

柠檬蛋白批

焦糖朱古力脆脆三重奏

虽然食完咁多已经好饱,但系你知道女仔一食甜品就有第二个胃,所以甜品绝对不容忽视,而且头先入座经过甜品柜嘅时候,已经畀佢啲蛋糕吸引住,所以点可以唔叫呢?! 哈哈哈! 最终拣咗柠檬蛋白批同埋 焦糖朱古力脆脆三重奏。两个甜品净系卖相已经赢晒,放上facebook肯定唔知呃到几多个like。柠檬蛋白批面头一层泡沫,下面嘅蛋糕散发住淡淡柠檬香味,批底都好好味呀,最重要唔会太甜。焦糖朱古力脆脆三重奏仲要再更正,面层系焦糖,中间系chocolate mousse,个底系朱古力脆脆,完全可以一次过满足你3个愿望。

今日真系大满足,朋友真系无介绍错,工厂区真系隐藏住好多美食,大家不妨去试下,真系值得推介。
2018-06-28
糯米酿香辣鸡翼