2024-09-17
呢间主打Bespoke 同即场手工制作嘅日式 Cocktail Bar真系极隐藏 (差啲揾唔到 lol )原来就系喺三原隔离,一扇门之隔别有洞天~ 典型嘅日式酒吧,轻巧嘅 Jazz 音乐,木质暗室微光,气氛一流好啱 chill talk够胆叫做Takumi 就必须将匠人精神发挥极致,带比你一个 Tailor made 嘅体验。由个茶底都系喺你面前即场 pan roasted,够晒特别Darjeeling - 即做嘅茶底就系特别香☕️金黄嘅茶色带点果香,再加入 Citrus 同蜜糖,恍如一杯醉人同时清新唔涩嘅柠檬茶~Mate - 呢款用咗比较少见嘅玛黛茶加 Port 酒呢个配合,初饮时Port 嘅甜味会比较突出,再嚟有 Cranberry 嘅果香同回甘嘅茶味茶系列之外佢哋都有日式时令水果 cocktail(佢哋嘅水果 cocktail 跟住季节改变,所以唔同 season 都会有啲唔同)。今次我哋就拣咗 Imari Nashi Pear 幸水梨🍐调酒师特别拣咗Kilchoman 个泥煤味 Base Machir Bay whisky做 base,虽然系 Islay 嘅whisky,但入过
够胆叫做Takumi 就必须将匠人精神发挥极致,带比你一个 Tailor made 嘅体验。由个茶底都系喺你面前即场 pan roasted,够晒特别 Darjeeling - 即做嘅茶底就系特别香☕️金黄嘅茶色带点果香,再加入 Citrus 同蜜糖,恍如一杯醉人同时清新唔涩嘅柠檬茶~ Mate - 呢款用咗比较少见嘅玛黛茶加 Port 酒呢个配合,初饮时Port 嘅甜味会比较突出,再嚟有 Cranberry 嘅果香同回甘嘅茶味 茶系列之外佢哋都有日式时令水果 cocktail(佢哋嘅水果 cocktail 跟住季节改变,所以唔同 season 都会有啲唔同)。 今次我哋就拣咗 Imari Nashi Pear 幸水梨🍐 调酒师特别拣咗Kilchoman 个泥煤味 Base Machir Bay whisky做 base,虽然系 Islay 嘅whisky,但入过 bourbon 同 sherry casks 嘅酒带点甜蜜香醇,完全系估唔到竟然可以同清新嘅水梨咁夹,大惊喜~ 另外一杯 Yamanashi Guiyang Plum 山梨县贵阳梨布冧就用上日本 Vodka, 红茶梅酒同埋神秘嘅尼泊尔 Timur berries 汁 (孤陋寡闻真系未饮过),酸度柔和中带点梅子甜同布冧香~ 少女味十足🤭 每个元素都精心手工制作,所以每一次每一杯都可以系一个新嘅体验~