2019-04-03 104 浏览
黎到锦田高埔村呢度, 其实都有唔少美食喺入面架话晒呢度叫做天空之城嘛😂好多位泊车, 非常方便, 就算由锦上路站搭巴士都系好方便, 喺正美食街门口落车之前黎呢度食野, 见到呢间门口咁光猛又有特式既"崟"就行埋去睇下, 原来系食铁板烧, 所以今晚就book 左黎食😍首先食d 前菜先, 有呢款温室野菜沙律, 配少少麻酱, 酸酸甜甜又爽口令刚刚放工既我精神为之一振, 好开胃👍然后就叹个东风螺, 非常入味👍上面既系新鲜即削既龙虾, 师傅喺龙虾背先斩一刀, 减少龙虾既痛苦🙈餐厅用左本地龙虾, 大约一斤二两, 配埋龙虾膏酱, 超级惹味😍下面既系粒贝, 亦即系日本响螺, 食落清甜鲜味, 肉质较为爽滑北海道帆立贝用左新鲜紫菜做既汁, 食落非常清新怡人, 自家制过既鱼籽冇任何腥味👍👍亦都唔会抢走左帆立贝既鲜甜银鳕鱼/白甘鲷师傅特登炸过令鱼肉上面果层鳞非常香脆, 食落去好似薯片咁既口感, 但佢带有鱼香味😍鱼肉都非常鲜嫩juicy🤤A5鹿儿岛野崎和牛A5鹿儿岛野崎和牛(厚烧)A5鹿儿岛野崎和牛(薄烧)来自鹿儿岛既A5和牛, 未烧既时候已经睇得出块肉好靓, 油脂分布平均, 厚烧拣左medium 既熟度, 外皮烧
黎到锦田高埔村呢度, 其实都有唔少美食喺入面架

北海道帆立贝

银鳕鱼/白甘鲷

A5鹿儿岛野崎和牛(薄烧)

来自鹿儿岛既A5和牛, 未烧既时候已经睇得出块肉好靓, 油脂分布平均, 厚烧拣左medium 既熟度, 外皮烧到香脆, 鲜嫩肉汁锁晒喺入面, 一咬开回味无穷😍薄烧就加入左日本既万能葱, 薄得来唔会冇左个口感👍
铁板烧做既蜜糖牛油多士都特别正😍仲有淡淡牛香既余韵👍

师傅叮嘱我一定要趁热饮个汤, 因为每日都购入10几斤原条纯䲞鱼, 唔会好似其他铁板烧舖头咁会混入其他鱼一齐煲, 原条䲞鱼用铁板煎香后切碎, 令鱼既味道最大化😍所以啖汤非常浓非常结👍真系要趁热饮先感受到果种比䲞鱼包围住既鲜味😋

炒饭混入大量樱花虾一齐炒, 非常干身粒粒分明👍
最后食埋个自家制既甜品, 今餐大满足呀😍