2019-10-06
喺将军澳中心行街,行到角落头俾我发现有间餐厅,价钱都OK就入去食晚餐🤔餐牌选择都几多,有小菜有车仔面,啱晒我心水☺️自选车仔面 (蕃茄鱼汤XO酱+花胶扒+唐生菜+牛筋+稻庭乌冬)~估唔到番茄鱼汤几浓厚,清甜嘅蕃茄味配合少量嘅XO酱估唔到味道又几惹味,最惊喜嘅系有大大块嘅花胶扒,食落滑溜溜的牛筋炆得都够林,吸收晒牛腩汁精华食落十分juicy,唐生菜就为整个乌冬带点清新,稻庭乌冬面条够烟韧🤤17岁的面 (芥兰+风浪三波(牛丸,鱼蛋,酱爆芝士丸)+秘制猪颈肉)~餐牌写住系餐厅嘅招牌拌面,当然要品尝下,少辣嘅酱汁捞埋幼幼嘅面条有几分惹味,但味道唔会过浓,芥兰尚算爽脆,丸类都够弹牙,不过猪颈肉可以焖得再入味啲~糖醋鱼柳~惊喜之作,热辣辣嘅炸鱼柳配合糖醋汁系新食法,咬落去外皮香脆,内里鱼肉够嫩滑,滑溜溜嘅鱼肉有入口即溶嘅感觉,整碟份量多,适合二至三人share🤤长江后浪煎蚝饼~估唔到餐厅沿用传统制法,用薯粉制作蚝饼底,而且煮既Timing啱啱好,蚝仔仍能锁住肉汁,大有鲜味,蚝仔份量多,粒粒饱满,铺满整块蚝饼,非常满足☺️柠檬薏米水~柠檬汁份量OK,微酸带点清新,而且醒胃,粒粒薏米有咬口,有解腻fres
估唔到番茄鱼汤几浓厚,清甜嘅蕃茄味配合少量嘅XO酱估唔到味道又几惹味,最惊喜嘅系有大大块嘅花胶扒,食落滑溜溜的 牛筋炆得都够林,吸收晒牛腩汁精华食落十分juicy,唐生菜就为整个乌冬带点清新,稻庭乌冬面条够烟韧🤤
糖醋鱼柳~
长江后浪煎蚝饼~
柠檬薏米水~
柠檬汁份量OK,微酸带点清新,而且醒胃,粒粒薏米有咬口,有解腻fresh 既感觉🤤
健康瘦身黑豆茶~
热辣辣既黑豆茶有解腻感觉,够养生😀