2022-09-23
得知呢度最近开左间新既泰式餐厅,晚上放工即刻去食下先。餐牌上有好多泰式美食,又多小食可供点选,睇完餐牌,决定点几款美食同爸爸开心食。由于是平日的晚上,而且还好早入座,当时只是六点左右,所以餐厅未见太多人。但见到环境都相当干净、光猛、舒适,十分阔落,唔错的。先讲一讲点选了的泰式特饮。一杯是椰汁凉粉冰,冰冰冻冻既椰汁配埋又爽又弹既凉粉,好消暑,好好味。另一杯点了青柠薏米水,十分足料,看到超多的薏米,青柠的酸味配合薏米,令人好舒适,好清爽,唔错唔错。海南鸡都做得相当出色,有三个size可点选,分别是例牌、半只鸡或全只鸡。由于我们得二人,所以点了例牌尝尝。果然都令我们觉得好有惊喜。海南鸡不但无骨,吃起来啖啖肉,好惹味,而且鸡件又白又嫩,好好味,仲有浓浓鸡既清香。沾埋甜酱油或微辣汁,更为惹味。呢碟海南鸡真系相当出色,不用一会儿已被我们扫清。另外一款点了蒜蓉包,蒜蓉包一共有四片。由于是即焗,包外皮脆卜卜,中间部分仲有蒜蓉,好惹味,令人愈食愈想食。呢款火山骨,看来都是镇店之宝之一,一上台香气扑鼻,浓浓既香味同埋见到整份火山骨卖相十分惊人,呢个火山骨好岩爱吃肉人士食,份量又大又多,我这盘都一共有三件大
先讲一讲点选了的泰式特饮。
呢款火山骨,看来都是镇店之宝之一,一上台香气扑鼻,浓浓既香味同埋见到整份火山骨卖相十分惊人,呢个火山骨好岩爱吃肉人士食,份量又大又多,我这盘都一共有三件大大的猪骨。而且烹调得相当出色同惹味。猪骨经过腌制,吃起来酸酸的、带点点辣辣的、相当惹味,令人愈食愈想食。而且猪肉黏在猪骨上,猪质都相当腍身,啖啖肉好惹味。爸爸都超爱这个菜式,因为肉类又多,味道又好,而且仲有猪骨吃,真的原汁原味。十分喜欢这个火山骨。而且仲有手套提供,真系可能尽起地吃啖啖美味猪肉。
食饱饱后,再来一个椰皇三重奏来画上一个完美句号。呢个椰皇三皇奏非常之香甜,入面有椰糕、椰青糕还有点点好似椰丝般的铺于上面,所以吃起来好清润好滋补,仲口感不错。好值得吃的一款甜品。
呢间隐世泰式小店的食物相当出色,性价比高。