2025-01-17
今晚约左朋友黎观塘依间隐世西餐厅食饭。餐厅座位宽敞,以木系为主,环境舒适。一坐下职员就递上QR code自助落单,方便快捷。朋友系正宗嘅牛魔王,所以黎到梗系叫晒两款唔同嘅牛啦!第一款系美国1885安格斯肉眼,我地拣左5成熟,肉味都几重,油脂分布平均,烧得刚刚好,非常香口。另一款系慢煮牛肩胛肉,肉质嫰滑,咬落松软多汁。两款牛扒都有三款酱汁选择,仲有脆卜卜嘅蒜片,仲要有暖盘保温,唔系夸张,真系眨下眼就已经清碟。再黎就叫左一碟蒜香蟹肉意粉,店舖真系好细心,有得拣辣、小辣同埋唔辣,蟹肉劲多,蒜香味浓,唔会有油腻感。其实已经好饱,但见到啲甜品咁吸引,无理由唔食,钟意开心果嘅我唔驶选择,一眼已经锁定开心果忌廉配麻薯、士多啤梨梳乎厘班戟,仲要系圣诞版,一见到个圣诞老人真系食都食得好开心。依个甜品真系好有诚意,开心果酱加开心果粒粒,味道浓郁,旁边仲有麻薯加朱古力碎,配料丰富,甜度适中。最后,朋友叫左杯Leffee,系一杯比利时金啤酒,朋友话好少餐厅会入依款啤酒,味道带有香蕉丁香味,真系好特别;而我就叫左杯Lychee Rose Ale,荔枝和玫瑰糖浆的汤力水,杯上加上少量玫瑰干花,味道清香不腻。
一坐下职员就递上QR code自助落单,方便快捷。