2017-04-11
今晚放工入嚟夜游大屿山银矿湾,行到9点几,饿饿地,系时候揾啲宵夜食下,平日晚上的银矿湾好宁静,食肆都唔多人,随便拣一间食都ok,但一支公独游觅食,夜晚9点几10点,无理由去海边整返个蒜蓉蒸蛏子王挂?所以就误打误撞见到这间喺openrice都未有食评嘅面档,正,一于等我开斋。入到去,望一望墙上的餐牌,其实泥鯭粥都好吸引,但天气真系有啲热,食粥真系热上加热,所以㨂左最普通的云吞面,一嚟到,见到放葱而唔系韮黄,不其然有啲失望,但抱住「梗系加入香港口味」的心态一试,竟然喜出望外,一咬粒云吞,爽㖞,云吞里面,9成系虾,仲要系新鲜虾,成粒云吞都系,当然啦,如果你钟意食猪肉饀多啲嘅,呢粒云吞就唔啱你。仲有面够爽,汤够清,而个人够味,钟意云吞面加胡椒粉,一落,系辣嘅胡椒粉,一流,唔似加左好多沾米粉嘅「扮胡椒粉」,啱我,云吞面配辣胡椒粉,满足。食好面,同老板倾左阵计,佢话虾同猪肉都系日日新鲜从街巿买的,这就系小店的威力。其他客人提议我食白灼猪什和炸鲮鱼,一谂起,差啲要心动,不过今天一支公,点食到咁多嘢呢?唯有忍忍口,下次带多几个朋人嚟试啦!食饱,继续漫游银矿湾。
食饱,继续漫游银矿湾。