2024-11-13
今日约咗一个大学同学相聚我哋都系钟意周围食嘢听佢提过 呢间啱啱新装修完同佢一齐过嚟探索一吓佢系位于酒店自助餐厅入面设计系以深木色系、暖灯为主比人有一种典雅、复古嘅感觉望落都好有空间感 坐得舒服最后叫咗Set Dinner (For 2 persons)- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1. Mediterranean Octopus Salad (Starters)呢个沙律主角系大粒弹牙嘅章鱼配埋清新柠檬酱汁 酸度更加突出佢嘅鲜美另外仲有好多食材衬托 丰富口感层次包括薯仔、酸豆、黑橄榄、烟熏红椒粉2. Burrata di Bufala with Heirloom Tomatoes (Starters)呢碟望落系好鲜明嘅对比色中间放咗一个球体白色布拉塔奶酪好多唔同颜色番茄、罗勒围边点缀布拉塔奶酪切开𠮶阵质感柔滑味道唔算超级浓郁 伴随清甜多汁番茄同埋少少橄榄油 味道都几和谐3. Minestrone (Soup)好钟意呢个汤 蔬菜粒好多好足料汤底浓郁 唔会净系得啲番茄浓味佢会伴随唔同蔬菜而嚟清甜啖啖都食到蔬菜嘅唔同口感 好有咬
我哋都系钟意周围食嘢
听佢提过 呢间啱啱新装修完
同佢一齐过嚟探索一吓
佢系位于酒店自助餐厅入面
设计系以深木色系、暖灯为主
比人有一种典雅、复古嘅感觉
望落都好有空间感 坐得舒服
呢个沙律主角系大粒弹牙嘅章鱼
配埋清新柠檬酱汁 酸度更加突出佢嘅鲜美
另外仲有好多食材衬托 丰富口感层次
包括薯仔、酸豆、黑橄榄、烟熏红椒粉
呢碟望落系好鲜明嘅对比色
中间放咗一个球体白色布拉塔奶酪
好多唔同颜色番茄、罗勒围边点缀
布拉塔奶酪切开𠮶阵质感柔滑
味道唔算超级浓郁 伴随清甜多汁番茄
同埋少少橄榄油 味道都几和谐
好钟意呢个汤 蔬菜粒好多好足料
汤底浓郁 唔会净系得啲番茄浓味
佢会伴随唔同蔬菜而嚟清甜
啖啖都食到蔬菜嘅唔同口感 好有咬口
Minestrone (Soup)
呢块牛排煎得好靓 底部外肉好有焦香
面头内肉仲好粉粉嫩嫩 食落口感系好软嫩
配埋莎莎青酱 带嚟少少清新香草感觉
侧边仲有炸到脆卜卜嘅幼细薯条 送酒好正
Grilled Black Angus Tenderloin (Main)
因为Linguine冇晒就转咗宽条面
虽然面质几弹 但我都系钟意幼面多啲
见佢都有好多海鲜 青口、蚬同章鱼
仲有两嚿大大嚿嘅龙虾肉啊 食落弹牙
好有海鲜原味 唔会比啲酱汁盖过鲜味
Linguine Seafood Pasta (Main)
6. Tiramisu (Dessert)
店员现场即制Tiramisu 见佢层层堆叠而成
再放到自己嘅眼前 成个过程觉得有趣
先系淋咗酒嘅手指饼同浓郁奶酪互相交织
再喺上面撒咗少少可可粉同咖啡粉
食落苦味甜味都好平衡 唔会好腻
Tiramisu (Dessert)
餐前有蓝面包 有啲番茄香草
感觉好似pizza 任添唔嬲~
另外每人奉送一杯咖啡或茶
喺昏暗灯光环境下 紧系要叫返杯酒饮
我哋两个都叫咗气泡酒 易啲入口
店员帮手倒酒见到酒色清澈 气泡细腻
味道都几清新 少少果香甜味 饮落清爽
Prosecco DOC, Chiaro (Sparkling Wine)