今日返到嚟位于尖东好时中心嘅满小馆 ,之前就试过佢哋嘅午餐,今次就试埋佢个晚餐。坐低唔少得开壶茶,今晚叫嘅系铁观音,清新芳香,茶介每位$14 。距离上次食已经过咗一段时间,最近佢都加咗啲新菜式。首先要讲嘅系呢份水煮鲈鱼片,$198 。深红汤低加上铺满辣椒,一上枱已经感受到佢嘅辣 ,今次呢份系细嘅水煮鲈鱼,唔够嘅可以叫大份,$368。啱啱去完重庆返嚟,佢嘅味道都可以贴近到当地,麻辣度对于香港本地嚟讲系已经足够。鱼片除咗完全吸收咗啲麻辣,仲保留到原本既鲜味,而切片嘅size唔会话太大片等你可以慢慢食,我个人就最钟意𠮶种麻嘅感觉。除咗食鱼,佢𠮶底仲有啲薯粉,唔会话太硬身,而且完全吸收晒啲麻辣嘅精华,钟意麻辣嘅你点可以唔连个底都清埋 。第二味叫咗蒜蓉蒸大元贝,$48/只至少要叫两只。元贝size唔细,直径大约系个$5银咁上吓 。然后佢系非常厚身,厚到切咗一半上枱会俾你个感觉好似系有两粒咁,蒜蓉元全渗透贝同粉丝,而只贝都相当爽口鲜甜 。 炎炎夏日,就紧系要叫佢哋嘅招牌菜,冰镇5头南非鲍,$118 。上枱卖相喷晒烟已经相当吸引,睇到都feel到佢嘅冰镇 ,佢分咗两只味,矶煮同清酒,就算只系叫一只你

铁观音

水煮鲈鱼片(细)
蒜蓉蒸大元贝
第二味叫咗蒜蓉蒸大元贝,$48/只至少要叫两只。

冰镇南非五头鲍鱼
炎炎夏日,就紧系要叫佢哋嘅招牌菜,冰镇5头南非鲍,$118 。上枱卖相喷晒烟已经相当吸引,睇到都feel到佢嘅冰镇 ,佢分咗两只味,矶煮同清酒,就算只系叫一只你都可以拣鸳鸯味架。呢只南非鲍,大只之余你睇佢裙边起晒钉几靓仔。冻食就好似食刺身咁,加强咗个鲜同爽
矶煮味非常味入味,而清酒味就加强咗个鲍鱼味,带出更多鲜甜。
茶香烟熏太爷鸡
再嚟亦都系佢哋嘅招牌菜,茶香烟熏太爷鸡,$368一只。鸡大大只,熏至金黄色,落刀斩件分配得好好,摆位亦都系靓仔。茶熏完全渗透鸡皮,一入口已经有强劲茶熏回香。
鸡肉嫩滑,肩膊位置配合烟熏,会有啲熟成香味,味道感觉似食Ham或者芝士咁 。睇下件鸡髀,嫩滑多肉。鸡翼皮嘅面积比较多,更加能够吸收烟熏味,味道浓郁,肉亦都嫩。讲埋个鸡胸,大件啖啖肉,胸肉分明有咬口,鸡味香口 ,最后睇下净返嘅鸡油,就系呢只鸡嘅精华,捞饭一流。
脆米海皇泡饭
有咁多好𩠌当然要叫个饭 ,饭就拣咗呢款脆米海皇泡饭,$168 。汤底浓郁够味鲜甜 ,𩠌方面有虾,小瑶柱,冬菇等 ,饭粒分明入味。跟餐另上一碗脆米自由添加,为碗泡饭增添更多元化嘅口感 。
金银蛋沉时蔬
食咗咁多味肉,都拣返碟菜先 ,叫咗份金银蛋沉时蔬,$118 。咸蛋唔会话太咸,除咗但粒以外佢仲有蛋花。皮蛋切粒size啱啱好,唔会话好甘涩,容易入口。菜就系菠菜,软身,味道刚好唔会话好重铁味。
椰汁糕
最后店家好好,仲送咗份甜品俾我哋,云石花碟配衬上枱方便打咭之余又增加卖相美感。呢碟系椰汁糕,椰美浓厚,滑身细致,加咗啲粒粒增添口感。
芒果糯米糍
呢碟系系糕馅嘅芒果糯米糍,烟韧芒果皮加上椰丝,入面嘅芒果馅用糕包住好香芒果味之余,比起平日嘅芒果糯米糍系一种新口感 。

除咗食物,服务上自觉帮你换碟,同会留意住帮你加茶都系值得一赞嘅地方。

订座电话:26383329
地址:尖东么地道63号好时中心30-41号地舖
#满小馆 #themoonious
2023-07-12
用餐优惠
试食活动
铁观音
水煮鲈鱼片(细)
蒜蓉蒸大元贝
冰镇南非五头鲍鱼