2011-09-15
朋友生日想来这里食饭,其实之前她已来过一次,觉得呢度系社企餐厅可以支持一下.其实初初都觉得比较贵的,不过最后都来了.我们订左7:30pm,餐厅在庙街位置并不起眼,经过也不会留意到,入到餐厅只看到有三至四张枱,很多年长的仕应站著,很惊讶为甚么餐厅只是那么细但有那么多的仕应呢??环境都几优雅的,跟出面庙街的环境是很大的对比.人未到我及一位友人先到,我们就在周围看看拍照及研究餐牌,等齐人后就开始商量点甚么食物,生日的主角说上次她来是点了一个套餐再加左一样嘢,睇睇下好似套餐都几抵食,我地有八个人叫左三个温的风套餐(英文系wonderful,真的翻译得很传神),套餐的中英对照名字真的很有趣,我看到出面的黑色餐牌有写著pillow talk set two晚餐(原来中文系甚么亲蜜或私蜜晚餐),真的很到位!!除了叫左三个套餐外,还另外点左一个西冷牛仔粒烩饭,三文鱼凯撒沙律,一份烧春鸡及一支house red wine.其实餐厅的仕应虽然系上左年纪的伯伯,但是他们的效率俾我想像中还要快,很是欣赏,无论系上菜速度,收碟加水的速度俾起别的地方还真的要有效率呢!!坐著坐著看到还有人进来说订了位,很奇怪我们几
除了叫左三个套餐外,还另外点左一个西冷牛仔粒烩饭,三文鱼凯撒沙律,一份烧春鸡及一支house red wine.其实餐厅的仕应虽然系上左年纪的伯伯,但是他们的效率俾我想像中还要快,很是欣赏,无论系上菜速度,收碟加水的速度俾起别的地方还真的要有效率呢!!坐著坐著看到还有人进来说订了位,很奇怪我们几张枱已坐满,为甚么还可以再订枱呢??看到仕应带著客人往另一边走去,原来餐厅系有楼上一层架,我完全不察觉添!!
食物的质素都好高,前菜的比目鱼配哈蜜瓜好好味呀,鱼肉好滑加埋些白汁一齐食good呀!沙律好清新,沙律汁系辣辣地的,好特别及开胃呀!! house red wine一般啦,唔系太易入口,有点涩.蕃茄汤好好味,有好多细细粒的蕃茄粒,好浓但又唔会太"结",我钟意!!蕃茄西冷牛仔粒都好重蕃茄味,还有一种好似牛肝的味道,几好味的呀!套餐的主菜,猪牛羊,都好大份量,牛肉好淋入味,羊唔会太酥加埋些薄荷啫喱食好味,猪肉都ok,全部的配菜都系薯仔粒好香好淋身,细细粒易入口,还有蕃茄仔,绿色辣椒仔但系唔辣架,仲有粟米仔,好健康呀!!另外叫的烧春鸡鸡肉好滑好味,唔会好鞋又老!! 我地今晚食晒所有肉类,猪牛羊鸡鱼!!!!
最后是叫甜品,套餐是包三杯法式蛋奶,其实睇个名完全唔知系咩,另外还叫左一个银杏叔叔甜品,因为个名好特别及我们有一个叫大叔的朋友呀!!衬到绝!问仕应原来系蛋白梳乎厘呀!!我们还有生日蛋糕呢!! 后来仕应突然放低一碟朱古力蟠桃,但我们没有order到,仕应不停说系我地攞既,原来系生日主角的男朋友一早放低左系餐厅架,还有就系放系枱面的鲜花都系佢一早放低,我们还以为系餐厅的呀!!真的很细心呀!!三杯套餐的甜品原来系木糠布甸,个名一d都估唔到,还要都几大杯,味道ok唔系好流,但因为我地又有蛋糕又有朱古力所以好饱了,最后的银杏叔叔都好大个架,但卖相都几靓,味道ok唔系好甜,好似轻飘飘的感觉,几好味!!
我们食左差唔到三个小时,真的很舒服及写意的一餐!!