2024-07-03
今晚约咗朋友嚟土瓜湾食生日饭, 朋友话想食啲特别嘅嘢, 最后上网就揾到呢间食中东菜嘅餐厅。我哋六点入到去,系第一个客人, 入面嘅装饰好特别,似中东嘅气氛, 墙身好似我去约旦嘅Petra ,亦有唔同既装饰,钩番好耐之前既回忆。用qr code 睇meue每样菜色都细心介绍,我地研究左一阵Hallumi cheese 用铁板煎中东咸芝士,芝士好特别,食落去 软绵绵,但又有少少 烟烟靭靭,再有芝士既味道,配上秘制既 酱汁,食落去好得意Chorizo-lamb sausage 香煎西班牙羊肉香肠配零酒精红酒汁如果唔系,都唔知原来系用红酒汁煎,好香,羊肉香肠充满羊既味道,以前去旅行食都无呢度煮得咁正!!Kibdeh-Chicken liver香煎法国鸡肝配红石榴汁呢个又系另一个口味,外面虽然同羊肉香肠差不多,但个汁完全不同。另外叫两份pita bread配个汁一齐食,好正,个包热热地,少少脆,就好似去 印度食咖哩要加薄饼一样,唔可以少。Dry aged lamb chop干式熟成澳洲羊架伴 火箭菜红洋葱沙律和 薄荷青瓜酱我真系好钟意食羊~呢个羊架肉味十足,唔会好膻。羊架外层烧到少少金黄轻焦,入面
用qr code 睇meue
每样菜色都细心介绍,我地研究左一阵
Hallumi cheese
Chorizo-lamb sausage
香煎西班牙羊肉香肠配零酒精红酒汁
Kibdeh-Chicken liver
香煎法国鸡肝配红石榴汁
另外叫两份pita bread
Dry aged lamb chop
干式熟成澳洲羊架伴 火箭菜红洋葱沙律和 薄荷青瓜酱
我真系好钟意食羊~呢个羊架肉味十足,唔会好膻。羊架外层烧到少少金黄轻焦,入面肉质仲好粉嫩,直接拎起羊骨嚟食真系好爽。
食肉都食到好满充,所以沙律食唔到咁多,再配个青瓜酱,唔会咁济。
Bozza
最后叫左个甜品,画上完美句号。
阿拉伯乳香胶云呢拿 雪糕配开心果碎
好特别既雪糕,原来唔系一杯上,系把雪糕整成一个圆形,再加开心果碎,食落有淡淡既开心果味同云呢拿雪糕。
呢度坐得好舒服,位同位有一定既距离,而且张枱够大,舒服既地方。