2021-10-04
好多时平日放假,都想揾啲静啲嘅街道小店食下嘢,今次喺呢度搜寻湾仔师父发板,出咗 10 个选择,就拣间最僻静嘅试下。门口同图入面嘅餐牌一样,lunch time 就拣贵少少嘅寿司 set,$248 十件,冇乜好投诉,料够新鲜嘅话,直头系抵食。入座近一时正,店内大概七个客人,在我前面先入咗两位,我一位被安排坐吧枱对住师父,十分正路。唯一一位侍应放低一杯茶一份餐牌,冇一粒声就行咗去招呼另外两位客人,冇所谓啦,你得一个人做。听到两位客人落咗单,侍应亦报咗俾师父知咩餐,我谂住佢识返唻问我啦,一等是五分钟,冇人理过我侍应唔见咗,师父唔望我,存在感跌到人生最低。最后我扬一扬个餐牌拧晒转面,先有人知我想落单,我问 lunch 最好系呢个餐吗?口音原来唔系好正嘅唯一一位侍应就答我寿司系呢个,咁我话好啦唔该你呢个啦。一心以为坐吧枱,师父会慢慢上,食住正常麻汁沙律等,又睇下师父手势,见佢一字排开三块木板,三份餐一齐整,就知我自作多情了,吧枱唔代表会逐件做,一样系成份出,不过收你 $248,算啦。两位师父一齐玩咗十几分钟,玩齐三份餐,就叫出餐,其中一位师父在我面前递俾我,问:你系呢个餐吖嘛?我心谂,我点知呢个
一心以为坐吧枱,师父会慢慢上,食住正常麻汁沙律等,又睇下师父手势,见佢一字排开三块木板,三份餐一齐整,就知我自作多情了,吧枱唔代表会逐件做,一样系成份出,不过收你 $248,算啦。两位师父一齐玩咗十几分钟,玩齐三份餐,就叫出餐,其中一位师父在我面前递俾我,问:你系呢个餐吖嘛?我心谂,我点知呢个系咪我叫𠮶个餐?我哦咗一下佢就放低咗。我望咗一阵系咩鱼先,师父已经冇再理我,由上左开始,是大拖,赤身,炙秋刀,炙间八,第二行系三款白身鱼,我又不耻下问师父系咩,左起赤鲷,笛鲷,伊佐木,最后系筋子,唔知咩贝,同虾。先食白鱼,三款都系一样味嘅,上面有放少少点缀调味但我真系分唔到。之后嘅我都唔想再写,因为谂唔到点写,净系记得冇味啰,谂住最浓味嘅筋子我放到最后,一入口,吓?甜嘅?你玩我呀?真系估你唔到㖞!喺我食紧最后两件同时,侍应就已经上埋生果,师父就问我餐饮,叫了咖啡。讲讲个饭嘅份量,普通回转寿司用饭机出,正常会系 18gm 一件,系过大嘅,呢度就过细,目测只有 10gm,可能细啲添,大食朋友一定唔会够,我都唔系好够饱所以问师父有冇咩特嘢可以加,佢立即答我海胆啦,北海道根室产 $108,我问仲有呢?佢犹豫咗十几秒揾咗几下,就答吉备奈子啦,我唔知系乜,照答好啦,就加咗各一件。原来成餐饭最有印象深刻就系呢两件,海胆见得人,虽然偏细,饭只有三个五蚊银叠起咁大,但海胆比饭多好多,亦明显新鲜,鲜甜实净胆味浓郁,抵赞!而呢件吉备奈子就犀利,不修边幅开到呸晒边,与饭之间放咗半块大叶,入口冇味只有腥,加块大叶撞一撞,可以算系我食过最难食嘅寿司,饮啖过咸带苦嘅味噌汤冲一冲,饮埋啖好味嘅咖啡走人。
最后仲有一嘢令我的起心肝写下千字长文。我拧转面叫侍应唔该埋单,佢 fill 紧啲嘢背住我,冇反应,我以为佢听唔到,再大声咗少少讲多次,佢即刻答我:听到!等等!比我大声好多,第一下你又唔应,跟住咁样应我?埋单 $440 几,真系食咗一肚火。