2024-03-12
每次到尖沙咀食印度菜都系去重兴大厦,去左几次都觉得闷,今次朋友竟然揾到间印度餐厅系商业大厦4楼,真系大隐隐于市,唔特地上去都唔知有餐厅系到。一出电梯就见到店名Carat大大只咁印系墙到,餐厅装修有一种异国情调,加上侍应都系印度籍,整个体验好像置身外国用餐。餐厅仲有个好大既户外位置,一边望住尖沙咀街景一边食饭都几写意。揭开餐牌真系有惊喜,餐厅除左有印度菜之外,仲提供地中海菜同西餐,种类繁多,睇到人花多眼乱,最后我哋拣左几味招牌印度菜同地中海菜试下。秘制乳酪酱咖喱角配罗望子酱甜酱薄荷酱,乳酪酱混合其他几种酱食落酸酸甜甜,少少咸,配上咖喱角,相当开胃。招牌天多里乳酪香料烤鸡,外皮涂满酱汁,酸辣惹味,鸡肉烤完都好滑嫩多汁。传统印度菠菜蓉咖喱鸡加牛油烤饼,咖喱外表绿油油好特别,味道微辣,配上烤饼食简直一绝,烤饼边皮脆香,中间位有咬口,淋上咖喱汁食完一件又一件,停不了口。摩洛哥烤纽西兰羊架配石榴汁,薯蓉及彩虹甘笋,一道地中海美食,羊架肉嫩味浓,加上石榴汁酸甜更开胃。新鲜甘笋上满满羊肉汁,惹味非常。