2013-12-02
女友人,搬了嚟观塘近了我好多, 大家多了聚头啦, 见CLOUD GARDEN有做团购, 当然要试吓先星期五晚上, 人唔算多, 室内座位唔多(20个位左右), 不过室外有颇大的空中花园, 环境立时变的宽阔了好了, 女店员先上两杯水, 递上团购menu序幕开始......谁知等了半个钟才上到食物, 好饿呀原本团购有得拣野杂菜沙律/招牌海鲜拼盘 (青口、虾、三文鱼),但原来系冇得拣,每款两件:由原本的三文鱼转了做蚝, 大家心想正呀!!!, 虾超新鲜弹牙;青口都爽滑;蚝...就唔系太新鲜, 仲要一只大, 一只细海鲜周打汤-好味的, 内有5只八爪鱼仔, 顿时令知汤生色不少,我最爱一边饮, 一边有嘢食的汤主菜A:炭烧澳洲顶级西冷牛扒/烧焗澳洲羊架, 因朋友同我都唔食羊, 所以拣了前者, 点了7成熟的牛扒, 大家想share食,但因朋友系like生d, 我就怕有血水, 所以叫七成, 但结果系变了well done, 不过好彩切落去时,牛质都上乘, 不致太硬, 唯独伴碟的薯蓉,意大利青瓜同芦笋挽回不少分数主菜B:香蒜与初榨橄榄油意粉/十式野菌薄饼饼底,后者据说由主厨亲手制作,配上黑松露酱、多款野菌烤
谁知等了半个钟才上到食物, 好饿呀
主菜B:香蒜与初榨橄榄油意粉/十式野菌薄饼饼底,后者据说由主厨亲手制作,配上黑松露酱、多款野菌烤焗,菌香浓郁!---饼底系一般叫溥底的脆底PIZZA, 黑松露酱系食唔出嗅唔出的,野菌系多,但唔系多款, 同友人点名是那些菇类时, 好像的三款左右, 可能芝士唔香, 菌味系有, 但比较淡口, 比我自己homemade的pizza还淡口, 友人只吃了两块仔,为免浪费我好慢咁食完。
因为我哋团购冇包饮品同甜品, 店员现场都有sell我哋要否加, 但原来加$的都只系普通餐荼同指定甜品, 所以朋友代我一口婉拒了
题外话/补充资料:
女店员服务一般, 但有一位男仕不知系店员/老板就比较落力, 不时会询问食物如何, 还推介露天位于的烧烤场$249/一位的海鲜烧烤, 态度可加, 不过食品质素平平, 睇过其原价餐牌上的要比团购贵上两至三倍, 但如果以这样的食物质素就难突围而出!