2022-10-21
法国菜食得多,都系离不开港岛、尖沙咀等地区。连新界都有法国菜真系未试过,今次来到位于大埔嘅人气法国餐厅,一尝隐世法国菜嘅滋味!来到Lamore门口就比佢超过两米高嘅玻璃门口所震慑。其实门口系一块极大嘅电光玻璃,合上门时系会雾化左看不透,私隐度够高,当开门时就会自动变透明。电光玻璃好贵,净系睇门口就知店主落足本装修😆入到去就见到佢个signature嘅大大水晶吊灯,超靓绝对系打卡位。不过我较欣赏系佢个酒柜,橙黄色嘅背灯,加上延伸到顶嘅陈架,够晒气派。我地叫左个6 courses meal $688 + 10%,除咗主菜可以选择牛、猪、鸡、鱼之外,其余嘅菜色都系写住seasonal,够晒神秘!头盘:鹅肝冻鹅肝香滑,配搭各种生果够创新,打开味蕾👍🏻鸡肉忌廉汤忌廉香浓,入面有鸡肉、粟米、薯仔,汤比较杰身,应该系加左薯仔蓉,所以口感好丰富,饮完都已经半饱😂鱼子酱多士多士香脆,彷鱼子酱份量够晒多,味道偏咸,适合钟意重口味嘅人士。鹅肝挞上枱时仲系热辣辣值得一赞,鹅肝口感唔错,酥皮正常发挥。法式西𫚧鲈。椰菜花蓉。红腰豆鱼够鲜味而且鱼肉爽滑,鱼皮如果可以煎脆少少会更好,份量都唔少有两大块,配合wasab
头盘:鹅肝冻
鹅肝香滑,配搭各种生果够创新,打开味蕾👍🏻
鸡肉忌廉汤
鱼子酱多士
鹅肝挞
上枱时仲系热辣辣值得一赞,鹅肝口感唔错,酥皮正常发挥。
法式西𫚧鲈。椰菜花蓉。红腰豆
鱼够鲜味而且鱼肉爽滑,鱼皮如果可以煎脆少少会更好,份量都唔少有两大块,配合wasabi调配嘅酱汁非常清新。
芒果芝士蛋糕 / Tiramisu
最后以两道甜品作结尾,芝士蛋糕质感唔错,系属于newyork chesse cake,饼底都几香脆,唔太甜啱晒个人口味。Tiramisu比较软身、蛋糕底有大量咖啡酒略为湿左少少,整体味道okay。
我哋仲点左两杯house wine $58,可能用咗比较大嘅酒杯,显得份量比较少。
总结:身在平民区当中嘅法国餐厅,本身已经够晒gimmick,再加上有心思嘅装修,诚意十足。食物水平合乎预期,值得一提嘅系每道菜色都有大量伴碟和装饰,可见主厨落足心机👍🏻