2022-06-08
📌 Nonsense📍 土瓜湾北帝街143-155号顺辉大厦地下4号舖☎️ 28063800∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴老友住土瓜湾,约咗上佢屋企玩。佢推介去附近一间餐厅食晚饭。话自己食过几次,几好味气氛几好。佢好少劲赞一间餐厅,就去睇下乜料啦!💫黄金炸鸡翼($68)因为嗌咗酒,叫咗几样佐酒小食。鸡翼上枱果阵已闻到阵阵咸蛋香。表面沾满咸蛋黄,有咸香不过唔会话死咸。入口咬感好脆又香口。💫烤鱿鱼串($68)原本想嗌黄金鱿鱼软骨,店员好好咁提议话唔好两样黄金小食,试下新出嘅烤鱿鱼串㖞。呢个真系超级推介,弹牙有咬口,分量好多,一共四串,每串有5只鱿鱼仔,蘸埋个酸辣酱,加强鱿鱼嘅鲜。💫双重芝士蟹肉大啡菇 ($63)大啡菇肉厚多汁,菇里面酿入蟹肉及芝士,口感丰富,菇汁仲流落下层嘅薯蓉度令到薯蓉味唔会好寡。薯蓉质感唔系滑滑雪糕口感,而系有啲粒粒状,我系极buy 嘅,因为食得出佢无落好多牛油去打滑嘅果种肥腻感!💫蒜香烟肉姜葱韩国蚝($98)蚝身胀卜卜非常饱满,入口一啲都唔腥。轻轻酥炸过好香口。加上烟肉同姜葱等调味,口感惹味!💫黑毛猪肋肉日式煲仔
📍 土瓜湾北帝街143-155号顺辉大厦地下4号舖
☎️ 28063800
💫黄金炸鸡翼($68)
💫烤鱿鱼串($68)
💫双重芝士蟹肉大啡菇 ($63)
💫蒜香烟肉姜葱韩国蚝($98)
💫黑毛猪肋肉日式煲仔饭($188)
老板好豪爽㖞!成个煲仔饭铺满黑毛猪肋肉,猪肋肉肉味好浓郁,件件juicy 又嫩滑,猪肉肉汁渗晒落下面嘅白饭。将个温泉蛋笃穿,夹埋杂菌、芦笋同饭拌匀,粒粒饭都有蛋汁包住,重口味人士可以再淋上甜酱油(我就无加汁因为本身都好够味)。煲仔饭最紧要梗系饭焦啦,呢度煲底有满满饭焦香。
💫富士苹果生芝士蛋糕配法式焦糖布甸($58)
粒粒苹果肉味道清香,法式焦糖布甸好滑,表面焦糖烧到脆卜卜,$58有两件高质甜品好抵食,啱晒样样都想食嘅我!
💫蝶豆花草莓日式卷蛋($58)
老板话自家制,蝶豆花嘅湖水蓝颜色抢眼,卷蛋海绵质感极松软,草莓忌廉好香好幼滑,味道唔会太甜,一啲都唔漏,非常啱口味!
另外我地嗌咗两款白酒都好好饮,朋友仲嗌埋Suntory Draught Beer黑白沟,佢劲赞呢间餐厅有两沟,麦味香浓又甘醇。
食完觉得呢间餐厅真用心经营,食材新鲜,烹调味道出色,唔怪得用餐期间都见不断有食客等位。食完我地怪个朋友自私食,食咗几次先推介,呢间应该一早开心share 啦!下次再食过!