2024-06-23
自从 AsiaWorld-Expo 成为香港其中一个主要表演场地之后,我呢个 #镜粉 周不时都会走入 #东涌 揾食,行吓买下先至入场😉 呢晚 #Edan 联到几位歌手开show,咁兴奋嘅时刻,又点少得 #小秘书 嚟助兴🥳 喺出发之前,梗系要医饱个肚先至有力嗌㗎嘛🤣🤣 听讲喺 #缆车站 附近开咗间「隐世川菜馆」 #花椒八角,餐厅设计够晒chill之余,食物品质都唔错,当然要试吓师傅嘅手势啦😚我哋嚟到餐厅大概系下昼五点左右,仲赶得切食 #下午茶 时间😉 咪以为我哋嚟食 #西多士 咁简单,原来佢哋嘅下午茶除咗有炒粉面之外,居然过分到可以叫 #烤鱼 或者 #酸菜鱼 做主食,价钱都只系$208(已包含$30转食鲈鱼嘅附加费)仲要包埋碟 #口水鸡🐥 以香港人嘅消费模式,实在难得一见😚 我哋拣咗 #川椒麻辣 做汤底,#云耳、#大豆芽 同 #水晶粉 浸喺热辣辣嘅汤锅里面,当然唔少得大大条 #鲈鱼 做呢餐嘅主角啦😉 师傅将鲈鱼炮制得皮脆肉嫩,再配埋个川椒麻辣汤入口,份外惹味🤤 而跟餐嘅口水鸡品质一啲都唔马虎,特制嘅酱汁挂喺鸡件上面,加埋啲香葱花生水一齐食,确实有另一班风味🤤 而另外再叫嘅下午茶餐 #干
而另外再叫嘅下午茶餐 #干炒牛河,碟头嘅size跟晚餐无误,而且镬气十足,牛肉入口仲保留住原有嘅肉汁,真系估唔到$48都有咁嘅质素🤤 而下午茶时段,佢哋嘅 #冰茶 同 #果汁 都系任饮嘅,啱晒我呢个水怪🤭🤭
#小秘书 最后仲要一赞佢哋嘅员工都非常有礼貌,即使我哋入到去撞正员工嘅食饭/休息时间,大家都冇因为咁样漠视我哋,反而经理仲走出嚟为我哋安排,仲鬼咁热情向我哋介绍食物… 好窝心呀!
📍 花椒八角 (东涌) 达东路花园地舖