2023-11-10
拉面天王@德民街经过红磡揾吓有无乜野好食可以试吓。系一条巷仔见到呢间网上都算出名嘅拉面店,晚饭时间同朋友见到唔洗排队就有位,于是行入去试吓。舖头装修有日式拉面舖风格,有吧枱或卡位可以坐,但入面无一般拉面店逼夹嘅感觉,座位阔落、冷气充足。呢到只有几种面可以拣,分别系经典嘅白天王(原味猪骨),赤天王(辣味猪骨),黑天王(黑蒜油猪骨)及限定天王(每星期唔同)。另外仲有沾面同几款小食。面嘅软硬度、汤浓淡度都可以自由选择。🍜赤天王拉面朋友叫咗个赤天王拉面,我都少少咁share试一试。佢嘅味道食落又唔算好辣,啱晒想食辣但又净系食小辣嘅朋友。新鲜整好嘅汤底够晒热辣辣,又唔会有过重味精嘅感觉,拉面口感烟韧,唔会太软太硬。配菜有椰菜、木耳丝、葱花、紫菜丶笋同日式叉烧。叉烧嘅肥瘦适中,食落亦都系入口即溶,真心出色,可惜只系得两块。仲有半只糖心蛋,做到半熟效果,味道好好。🍝沾面而我就拣咗试吓沾面,沾面汤底我拣咗浓味,但系冇想像中咁杰,够味得来又唔会饮到好颈渴。佢用嘅汤头系豚骨鱼介汤,饮落有阵猪骨味,加上唔错嘅弹牙面条,非常推荐。配菜方面,只蛋够晒流心而且比足一只,抵食!叉烧最多人一块,搞到朋友鬼咁羡慕。🐮牛
🍜赤天王拉面
🍝沾面
🐮牛舌
除咗拉面之外,我哋仲叫咗啲小食。佢嘅呢个炆牛舌嘅火候啱啱好,唔会话太韧太老,食落肉质林林地几易入口。
🍇巨峰乳酸梳打
我食亲日本野就一定要饮波子汽水,朋友就叫咗杯特饮试下,我试咗啖又觉得几开胃,唔会太甜。