2020-04-08
今曰同朋友食饭,经朋友介绍介绍一间隐世正宗和牛烧肉同日式料理。呢间位于大坑小行入面既一间日式和牛料理店,比到我非常多惊喜,该店厨师是日本人,呢个亦系呢间店吸引之处,手法正宗,食料系由日本空运到港,货真价实,新鲜美味。铺头装修十分有日本料理店既风格同特式,环境干净,而且坐位之间很阔落,无论来食饭,饮酒,聊天都让你非常舒服唔会有压迫感。入座后店员会帮你放好食具,因为烧肉既关系,当然小不免酱汁比你调味,3款酱汁分别系烧汁, 面豉酱及柚子汁,呢3个酱汁配搭可以睇得出厨师非常细心,因为烧汁味比较香口,而面豉酱味道比较浓郁,而柚子味就非常清新,适合中意唔同味道既客人。坐低后,店员会热情地向你介绍店既招牌菜,造法及配搭,而且如果食烧肉亦可选择由店员帮你烧熟或自己烧,如果唔系好识烧既建议比店员帮手,因为食材真系好美味,怕自己烧浓左浪费。睇完菜单已经留哂口水,但可惜我地只有2个人,又叫唔到太多食物怕食啦哂。所以我地就选择左和牛烧肉盛合3,3个部位分别系西冷薄切,牛小排及牛柳中部。而且还有栗米,秋葵,冬菇等菜类供你烧烤,店员细心帮我地逐样放落去烧,火喉岩岩好,西冷薄切,入口即溶,和牛味道浓郁,就算唔驶点酱
所以我地就选择左和牛烧肉盛合3,
3个部位分别系西冷薄切,牛小排及牛柳中部。而且还有栗米,秋葵,冬菇等菜类供你烧烤,店员细心帮我地逐样放落去烧,火喉岩岩好,西冷薄切,入口即溶,和牛味道浓郁,就算唔驶点酱汁都非常好味,牛小排和牛柳中部肉感比较厚,入口层次比较多,咬落去肉质味美,口感一流。
食烧肉当然唔够饱,所以我地叫左2个主食,店员热列推荐和牛toro盖饭,而我都深深被佢吸引,中意食刺身既一定唔可以错过,佢底部系日本珍珠米饭,上面系满满拖罗刺身,紫菜碎,香葱,仲有一只日本生鸡蛋,见到已经流口水,我既食法系用快子督穿鸡强,将刺身,葱,紫菜同饭搅拌均匀,拖罗入口即溶,再加埋蛋同葱既香味,简直食唔停口,呢个配搭非常夹,而且食材都非常新鲜,混合味道更佳。
而另一个主食就系和牛尾汤面,呢个亦系店铺其中一样主打菜式,一上桌佢浓郁既香味已经令人食道大开,店员话个汤系用牛尾 淆了5小时出来的,汤味入口散发牛肉味超级浓郁,面之间还有牛腩肉,由于淆左5小时,牛腩肉入口即溶,而面本身就系靠汤带出味道,咁浓郁既汤底下,面都吸左汤既味道,非常美味,最后我连汤都饮哂。
店内仲有其他唔同烧肉,饭,面食,如果多人可以试更多唔同美食,唯有下次再来食其他菜式啦