2019-10-13
公司附近有一间外表睇落去都几普通嘅潮式粉面店,但自从试过一次佢哋啲牛腩之后,就觉得佢都算系隐世美食。我第一次食呢间野嘅时候,看到佢地餐牌,系觉得价钱非常之贵!佢地一碗单拼粉面都要$45,喺九龙湾工业区嘅旧店消费来讲,定价系非常进取!但见佢午市果阵总系塞爆人,我估应该都唔错挂。因为粉面唔太抵,所以我自己个人黎通常都系食佢哋个饭招牌切腩饭,一个餐差唔多价钱好似抵D。今日都唔例外,叫咗一份招牌切腩饭加冻饮都系$59,感觉上OK。冻柠蜜要再加两蚊,但系都算几大杯,唔错。佢哋嘅牛腩其实系算切得非常大件,而且系好特别好似烧肉咁系方柱体嘅。至于味道,唔系一般嘅柱侯牛腩,亦都唔系清汤腩,佢地话系 『潮州新派切腩』,其实算系比较少见嘅潮州卤水牛腩。牛腩入味,但唔会太多酱汁味,会食到肉本身的味道,亦都唔会炆到非常稔,而系保留返个比较弹牙嘅口感。基本上佢哋牛腩都唔会过瘦或者过肥,好似每一旧都系标准,有瘦肉连埋一啲肥筋膜相间,咁样唔会太肥又唔会太柴唔好食。一个饭餐嘅牛腩份量都好多,下边仲有个生菜底仲有啲萝卜,吸哂D牛腩汤汁嘅精华,最紧要系佢个汁唔会太油太腻。如此小店出品,竟然同市区的牛腩名店能有一拼,可以话都
冻柠蜜要再加两蚊,但系都算几大杯,唔错。
至于味道,唔系一般嘅柱侯牛腩,亦都唔系清汤腩,佢地话系 『潮州新派切腩』,其实算系比较少见嘅潮州卤水牛腩。牛腩入味,但唔会太多酱汁味,会食到肉本身的味道,亦都唔会炆到非常稔,而系保留返个比较弹牙嘅口感。基本上佢哋牛腩都唔会过瘦或者过肥,好似每一旧都系标准,有瘦肉连埋一啲肥筋膜相间,咁样唔会太肥又唔会太柴唔好食。一个饭餐嘅牛腩份量都好多,下边仲有个生菜底仲有啲萝卜,吸哂D牛腩汤汁嘅精华,最紧要系佢个汁唔会太油太腻。如此小店出品,竟然同市区的牛腩名店能有一拼,可以话都几隐世FEEL。
今日唔记得叫小饭,都差啲食唔晒。环境就真系非常一般。而且午饭是时候系非常之旺场,搭台加凳会坐得好迫。阿姐个个忙到脚不沾地,会比较嘈同唔会有星级服务啦,但个个快手食完都会走。