2021-03-07 5807 浏览
📌 Bistro Du Vin~西环坚尼地城一直都有好多正嘅餐厅🤩法国料理多数系价格较高嘅fine dining💸但今次去嘅隐世海边法式小餐馆性价比很高😍走比较causal嘅风格 配上大众化的价钱小店布置优雅 很适合渡过悠闲的下午🥰内里嘅装修亦带点法式的感觉 灯光昏暗很有气氛👌🏻适合喝酒聊天 同朋友吹水嘅好地方~而且邻近海边 可以食完午餐去隔离吹下海风🌊午市2 course套餐只是$178 有前菜同一个主菜如果要甜品嘅话 3-course都系$198😱价格亲民 味道很不错店里不是很大 经常满座🤯如果想食嘅记得提早订座‼️见唔少人都摸门钉而且两点半就开始唔俾客人再入🤔店员亲切有礼 仲有主动教我点样影得靓啲🤣庆祝生日亦可以临时讲加字 服务满分👍🏻𝗦𝗲𝘁 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝟯 𝗰𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲 $𝟭𝟵𝟴 (𝟭 𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿, 𝟭 𝗠𝗮𝗶𝗻, 𝟭 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁)1️⃣ 𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿: 𝗖𝗹𝗮𝗺𝘀 𝗶𝗻 𝗦𝗵𝗲𝗹𝗹𝗳𝗶𝘀𝗵 𝗕𝗿𝗼𝘁𝗵, 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗪𝗶𝗻𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗟𝗲𝗲𝗸𝘀 (𝗳𝗼𝗿 𝟮𝗽𝗮𝘅) (𝟴/𝟭𝟬)见好多人都有推介呢度嘅蚬就谂住试吓一叫系两人份 咁就冇得试其他啦🥲连盖上 一开盖香气四溢🤩蚬肉
📌 Bistro Du Vin~西环

坚尼地城一直都有好多正嘅餐厅🤩
法国料理多数系价格较高嘅fine dining💸
但今次去嘅隐世海边法式小餐馆性价比很高😍
走比较causal嘅风格 配上大众化的价钱
小店布置优雅 很适合渡过悠闲的下午🥰
内里嘅装修亦带点法式的感觉 灯光昏暗很有气氛👌🏻
适合喝酒聊天 同朋友吹水嘅好地方~
而且邻近海边 可以食完午餐去隔离吹下海风🌊

一叫系两人份 咁就冇得试其他啦🥲
连盖上 一开盖香气四溢🤩
蚬肉鲜甜饱满 冇食到有沙
个白酒汁好浓味 食到好惹味😋

2️⃣ 𝗠𝗮𝗶𝗻: 𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗟𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲 +$𝟲𝟬 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
呢一款要加$60 但觉得都几值得😗
龙虾份量很多 而且很弹牙
意粉煮到Al Dente 酱汁非常浓郁🤤
重口味人士一定啱 不过略嫌有少少咸😯
𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗟𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲

3️⃣ 𝗠𝗮𝗶𝗻: 𝗠𝗼𝗿𝗼𝗰𝗰𝗮𝗻 𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
卖相都唔错 一上枱已经闻到好香香草味😚
鸡肉嫩滑多汁 其实系原只鸡脾上
烤鸡味很香 而且几入味🐓
下面仲有唔少薯菜 伴碟一流😆
𝗠𝗼𝗿𝗼𝗰𝗰𝗮𝗻 𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻

4️⃣ 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁: 𝗠𝗮𝗱𝗲𝗹𝗲𝗶𝗻𝗲𝘀, 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗜𝗰𝗲-𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 (𝟵/𝟭𝟬)
极级推介大家一定要试佢嘅Madeleines法式甜品‼️
真系超级好食 算系我食过数一数二出色嘅甜品👍🏻
上枱仲系热腾腾 新鲜焗出嚟
外脆内软 蛋味香浓😋
亦有淡淡的柠檬香 上面洒上了糖粉
朱古力雪糕好浓 味道偏少少苦🍫

5️⃣ 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁: 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲, 𝗩𝗮𝗻𝗶𝗹𝗹𝗮 𝗜𝗰𝗲 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 (𝟳/𝟭𝟬)
朱古力蛋糕很浓味 又系偏苦嘅浓😂
蛋糕质感厚实 偏细件
配上云呢拿雪糕 冷热交融🤟🏻
但我就觉得整体味道太苦 适合钟意食苦朱古力嘅朋友仔😜

💡整体嚟讲 所有餐点都比较浓味😛
味道很不错 而且性价比高!
环境有气氛 服务态度良好
真的很推介佢哋嘅Madeleines法式甜品💯

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整体味道😋: 8/10
性价比💵: 8/10
打卡指数😍: 7/10
环境服务🥂: 8/10
推荐指数👍🏻: 8/10
✄---------------------—------✄
🍴: Bistro Du Vin
📍: 西环坚尼地城爹核士街1号地下D号舖
🔍: 12:00-15:00, 18:00-00:00(Tue-Fri, Sun); 12:00-15:00, 18:00-21:00(Sat) *MON OFF*

☟︎ 同地区餐厅
#hkhungryfoodie西环