2024-08-01
细个系新蒲岗住, 虽然地方唔算大, 但其实都暗藏唔少好食既餐厅, 仲好记得细个一放学就去新蒲岗广场买菠萝冰食, 有时仲会跟屋企人食下日本野, 最近发现新蒲岗广场有间泰菜都几出名, 上星期同屋企人回到此地食晚饭, 原来系我以前食开既日本菜餐厅同一铺位, 依家开左日式同泰式两边, 虽然有少少隐蔽, 加上平日关系, 自然人流都少啲餐牌食物价钱唔贵, 叫完野食十分钟左右, 野食就好快送上我地叫左个泰式皮蛋酿虾饼, 一份有八件咁多, 虾饼好弹牙, 食得到个虾味好突出, 而且炸到个外皮好脆, 点埋泰式辣酱连皮旦咁一齐食, 好正!冬荫功鲜虾炒饭我地叫左少辣, 但都比想像中辣, 如果食唔到辣真系叫BB辣就够, 冬荫功既酸味比较强, 炒饭粒粒分明, 好足料之余, 鲜虾都几弹牙, 愈食愈过瘾泰式蟹肉煎蛋饼炸到好似炸蛋一样, 入口好酥脆, 蟹肉份量都唔少, 真系真材实料既蟹肉一嚿嚿系蛋入面, 点辣酱食好正, 唔会食到成口油, 唔错!估唔到铺仔细细都食到唔错既泰菜, 唔洗一定要去九龙城食, 又多个选择!
餐牌食物价钱唔贵, 叫完野食十分钟左右, 野食就好快送上
泰式蟹肉煎蛋饼