2024-08-29 766 浏览
今日我喺朋友介绍之下,去咗一间大角嘴嘅隐世火锅店,铺头唔算易揾,但系去完之后,觉得远啲都系值嘅。朋友介绍一定要试嘅系招牌菜——花甲蟹锅汤底。花甲蟹锅汤底系火锅嘅灵魂。花甲同蟹都好新鲜,加上细心熬煮嘅汤汁,浓郁得嚟带有海洋嘅鲜美同清甜。汤底系淡淡嘅黄金色,散发出诱人嘅香气。象拔蚌唔系间间都好食,呢间嘅象拔蚌口感鲜嫩,纹理分明。喺花甲蟹锅汤底里面煮完之后,将汤底嘅鲜味提升到另一个层次,贵少少都应该要食。牛肉系我最重视嘅火锅材料,我哋叫咗一个牛肉拼盘,唔同部位同油份嘅牛肉都有,啱唔同口味嘅朋友,牛肉肉质鲜红有弹性,碌十秒好喇,牛肉鲜嫩,同汤底嘅浓郁完美融合,每一啖都能令人满足。饺子同手打丸都系必食,三款唔同嘅饺都系皮薄馅多,馅料嘅调味恰到好处。煮熟之后,饺子吸收咗汤底嘅精华,如果唔系太饱,仲想再order多一碟。
朋友介绍一定要试嘅系招牌菜——花甲蟹锅汤底。