2023-12-05 656 浏览
筲箕湾行街行累咗,随意走入一间楼上咖啡店,个店装修得文青feel爆棚,唔使拉门帘就闪入去饮杯嘢,顺手夹件轻食。啲位设得几舒服,唔太贴身,坐得落嚟就即刻点咗份招牌厚切多士同拿铁。多士厚实得嚟,外皮烤到金黄又脆,扑鼻香气令人食指大动。蘸咗流心蛋,啖啖满足,蛋液嘅香滑凑上面包嘅脆口,听日早餐都想嚟个这样。至于拿铁,奶泡打得绵滑得嚟,啜一啜𠮶种舒心,咖啡本身苦中带甜,挂杯水平有得拼!正当朋友试煎牛扒🐄时,我彷佛听到𠮶啲肉汁嘅歌声,佢煎得刚刚好,肉香四溢,刀割下去,汁液四溢,刁到嘴边,少少肉渣仍然唔失咀感,真心推介!而我自己点咗个榴梿班戟🥞,滋味丰富,班戟轻薄,夹著那榴梿肉,每一啖都饱满得来又唔会腻口,个人觉得榴梿控应该会钟意。倾计倾到太阳落山,发现时间过得真快。咖啡店虽小,但食物同嘢饮嘅表现,令人觉得发掘到宝藏一样👑!下次如果再去筲箕湾,应该会再去捧捧场!🍴🍹🍰