2021-09-01
平日lunchtime经过湾仔街市,总会见到呢间位于内街的烧味餐厅有长长的人龙。听朋友讲先知,原来系由蓝带厨神主理,唔怪之得咁受欢迎。今日收工后,烧味瘾起,决定嚟买外卖试吓。店内外嘅装修都系以金黄色做主调,夜晚嚟到,觉得特别抢眼醒神。店面挂满不同种类的烧味,全部都好有光泽,一睇就知系每日都新鲜出炉,望上去好吸引见到呢款系全港首创,仲附送秘制凤凰汁,忍唔住要试吓。外卖饭盒包得好整齐,凤凰汁另上黯然销魂饭最重要系捞饭嘅汁!两只蛋外卖拎到返去仲系流心,笃落去啲蛋汁流晒出嚟,捞饭一流。秘制凤凰辣汁又好滋味,酸酸辣辣好开胃,蘸完鸡忍唔住用晒嚟送饭讲返件叉烧,半肥瘦比例刚刚好,食落去软淋淋,仲要有埋㶶边,真系好香口又外脆内软烧鸡又系值得一赞无论系鸡皮定鸡肉都好入味,质地刚刚好,唔会太干身,蘸埋凤凰辣汁仲正。外卖包装好有诚意,将烧味同濑粉分两层就唔怕影响味道同口感。另外仲可以要求分汤,真系好贴心,拎到返屋企仲可以保留堂食质素烧腩仔皮好脆,肥瘦比例刚刚好烧鹅皮好有光泽,每一件都皮脆肉嫩,自设太空炉烧出嚟嘅口感真系会唔同啲另外仲叫咗蜜汁叉烧,肉质好嫩,蜜汁好够味鹅汁菜心真系第一次食,呢个系店员介绍的,浸
烧腩仔皮好脆,肥瘦比例刚刚好
另外仲叫咗蜜汁叉烧,肉质好嫩,蜜汁好够味
鹅汁菜心真系第一次食,呢个系店员介绍的,浸咗鹅汁的菜真系好香好甜。
呢度嘅烧味真系好高质,下次再经过要试埋其他款先得