2019-06-28
有朋友仔推介土瓜湾有简隐世西餐,今日就系佢带领下入左条巷仔。虽然系巷仔,但干净企理,餐厅装修不输唔少楼上舖,现场更不少品酒之人系度交流酒经,显得十分高级。前菜先有几片蒜蓉包配黑毛猪火腿。首先,呢两样食物分开食已经好不得了:蒜蓉包香脆野味,火腿香口唔腻,远超唔少扮高级餐厅。如果将火腿放上蒜蓉包食,唔会太干,又唔会太咸,超正。我哋叫左两个餐,餐前有汤,叫左一客是日餐汤,另一个加左大虾浓汤。呢个大虾浓汤好浓郁,口感好creamy, 只虾应该系先煎过黎,所以非常香口弹牙。是日例汤都唔洗失望,因为今日系蘑菇汤。呢度既既绝对唔系罐头汤,好足料,菇味十足,亦非常creamy。如果你唔钟意比较浓味嘅虾汤,呢个菇汤都绝不失礼。之后,上左沙律同薯条。沙律就唔多讲啦,都系个啲。但薯条就真系唔讲唔得,真系热啦啦,新鲜出炉;真系有薯味,唔系得咸味,仲要可以免费添食,超抵食。终于黎到主食,但已经食到半饱,因为万恶嘅薯条。先讲牛肩扒配醋青酱,就眼睇牛肉遍入,但入口唔会觉得生,返而外面香脆,内里仲有重汁,不过口感实左少少。牛味都十足,亦可配酱食,会觉得清新啲。再黎西班牙棕毛猪肩胛,猪肉松软,仲有啲肉香,好少可食猪都咁
我哋叫左两个餐,餐前有汤,叫左一客是日餐汤,
另一个加左大虾浓汤。 呢个大虾浓汤好浓郁,口感好creamy, 只虾应该系先煎过黎,所以非常香口弹牙。
是日例汤都唔洗失望, 因为今日系蘑菇汤。呢度既既绝对唔系罐头汤,好足料,菇味十足,亦非常creamy。如果你唔钟意比较浓味嘅虾汤,呢个菇汤都绝不失礼。
之后,上左沙律同薯条。 沙律就唔多讲啦,都系个啲。但薯条就真系唔讲唔得,真系热啦啦,新鲜出炉;真系有薯味,唔系得咸味,仲要可以免费添食,超抵食。
终于黎到主食,但已经食到半饱,因为万恶嘅薯条。先讲牛肩扒配醋青酱, 就眼睇牛肉遍入,但入口唔会觉得生,返而外面香脆,内里仲有重汁,不过口感实左少少。牛味都十足,亦可配酱食,会觉得清新啲。再黎西班牙棕毛猪肩胛, 猪肉松软,仲有啲肉香,好少可食猪都咁美味。唔食牛既朋友仔黎到一到要试下,推介之作。建议多啲点汁食,啲烧汁都非常推介。
最后有一杯茶同芝士蛋糕, 就唔多讲啦。今日就到呢度,下次见。