2019-12-08 183 浏览
平时喺观塘返工,竟然唔知道骏业街𠮶度有间隐世日本铁板烧餐厅!平时booking好full,喺今个星期五终于订到枱试试🤓 叫左份活龙虾嘅一人前套餐✨ 🌟时令沙律🥗 仲忍唔住叫左份刺身拼盘😆 🌟刺身 (拖罗,尾长鲷,带子,鲭鱼)拖罗入口即溶,未试过咁正嘅拖罗 🌟膏炒龙虾肉🍤食材都系即㓥,用翻龙虾本身嘅膏去炒,难怪肉质可以又实又鲜😆 🌟香煎银鳕鱼同样肉质好实,但令我意想不到嘅系银鳕鱼竟然有好丰富嘅鱼油,师傅更加将鱼皮分开煎得好脆🧐 鱼柳食落外脆内软,口腔充满鱼油但完全冇油腻感!师傅烹调手法同食材嘅新鲜真系好出色👍🏻✨ 🌟日本A5宫崎和牛薄烧🥓和牛牛味香而不骚🤤因为本身脂肪较多,烹调后肉质比较淋身,配搭香葱同炸蒜,真系绝配。(餐厅仲好细心,会用面包吸走多余油份) 🌟和牛炒饭饭粒炒得粒粒分明,炒嘅时候仲会见到饭粒系铁板上跳弹😆虽然师傅落左酱油,但味道岩岩好,色香味俱全 🌟龙虾壳煮味噌汤龙虾壳会用黎煮味噌汤,食材每部分都唔会浪费! 我地可以边食嘢边欣赏师傅烹调过程,店员亦好有耐性咁同我解释食材来源。多得佢,我就黎变成一个专业食家😎 总括而言,装修地道,食材超新鲜,完全冇油烟味,俾我感觉我置身于日本
平时booking好full,喺今个星期五终于订到枱试试🤓

叫左份活龙虾嘅一人前套餐✨

🌟时令沙律🥗
时令沙律

仲忍唔住叫左份刺身拼盘😆

🌟刺身 (拖罗,尾长鲷,带子,鲭鱼)
刺身拼盘

拖罗入口即溶,未试过咁正嘅拖罗

🌟膏炒龙虾肉🍤
膏炒龙虾肉配秋葵

食材都系即㓥,用翻龙虾本身嘅膏去炒,难怪肉质可以又实又鲜😆

🌟香煎银鳕鱼
香煎银鳕鱼

🌟日本A5宫崎和牛薄烧🥓
日本A5宫崎和牛薄烧

(餐厅仲好细心,会用面包吸走多余油份)

🌟和牛炒饭
和牛炒饭

饭粒炒得粒粒分明,炒嘅时候仲会见到饭粒系铁板上跳弹😆
虽然师傅落左酱油,但味道岩岩好,色香味俱全

🌟龙虾壳煮味噌汤
龙虾壳煮味噌汤

龙虾壳会用黎煮味噌汤,食材每部分都唔会浪费!

总括而言,装修地道,食材超新鲜,完全冇油烟味,俾我感觉我置身于日本👍🏻✨
未试过咁好嘅铁板烧料理🍽
2019-12-06