龍亭

Lung Ting Teppanyaki
2025-01-24 467 浏览
前排纪念日老公带我食好嘢,拣咗一间位于大埔嘅铁板烧,店舖唔大,大约有六个铁板烧吧枱位置,另外亦有两张枱有几款厨师发办套餐,亦可以散叫我哋选择咗九道菜厨师发办套餐,$988/head另外加咗美人梅酒$93一支首先,第一道菜:烟三文鱼沙律用烟三文鱼包裹住沙律菜,配黑醋汁蕃茄仔同埋龙珠果日本帆立贝配鱼子酱帆立贝size好够大,亦好新鲜,将鱼子酱当豉油配上Wasabi咁食都系第一次日本温泉蛋配白松露将两者捞匀,好似豆腐花,白松露嘅味完全渗入咗蛋入面,好似饮紧松露忌廉汤铁板烧新鲜海斑摆盘好靓,下面配左意大利黄瓜及海藻汁,海斑煎到仅熟,外皮好脆,肉质好滑铁板烧鲍鱼每人有两只鲍鱼,肉质非常硬,配2片烧咗嘅鳕鱼干,师傅建议同鲍鱼一齐食用,可以添加脆口感觉,配埋蛋白忌廉山葵汁少少辣,好好味鹅肝多士呢一度菜式系成晚最impressed既 收线,真系未试过食咁大旧鹅肝,都好厚身,煎得好香,唔好以为咁大个就好油腻,夹埋菠萝酱汁中和返,口感非常丰富,入口即溶,实在系太太太太太满足喇我哋一个套餐选择咗澳洲牛柳,另一个套餐选择咗美国安格斯牛肉薄烧卷澳洲牛柳好香浓嘅牛味,要求既五成熟亦都煎得啱啱好;而安格斯牛薄烧卷

有几款厨师发办套餐,亦可以散叫
我哋选择咗九道菜厨师发办套餐,$988/head
另外加咗美人梅酒$93一支

首先,第一道菜:
烟三文鱼沙律
用烟三文鱼包裹住沙律菜,配黑醋汁蕃茄仔同埋龙珠果

日本帆立贝配鱼子酱

日本温泉蛋配白松露

铁板烧新鲜海斑

铁板烧鲍鱼

鹅肝多士

澳洲牛柳好香浓嘅牛味,要求既五成熟亦都煎得啱啱好;而安格斯牛薄烧卷入面包裹住葱同埋蒜,令到口感更加提升
两款主菜旁边都有相同嘅配菜,最特别嘅系鹌鹑蛋冬菇,造型可爱,可以将牛沾蛋黄嚟食;亦有黑松露酱及Wasabi提供作调味

三文鱼子炒饭
香葱甘笋炒饭配上巨量三文鱼子,每一啖都食到,会唔会太幸福?饭粒亦炒得够干身

面豉汤
面豉汤入面都竟然仲有只鲍鱼,味道唔会太咸,唔错

朱古力红豆可丽饼
师傅系即场喺将粉浆煎净可丽饼,口感好似糯米糍咁烟烟韧韧,入面加咗红豆同埋吉士酱,唔系太甜,唔错师傅知道我哋纪念日仲好有心机帮我哋画只碟

有别于一般嘅铁板烧,平时铁板烧师傅会直接将煎好嘢食放喺你面前嘅碟,依间舖头会将每一样食材喺你面前煎完之后再拎去摆盘,感觉有少少铁板烧fusion法国菜 所以味道比平时铁板烧多一点变化

虽然价钱唔算平,但系CP值都好高,尤其系鹅肝多士,相信我,你会一世难忘!
美人梅酒
美人梅酒